Pokret za neutralnost: Stoltenbergovo "žaljenje" kalkulantsko

"Stoltenbergovo kvazi izvinjenje zapravo isključivo služi kao očajnički pokušaj da podigne itekako slab procenat pristalica NATO integracija"
42 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2015. 12:42h

"Da NATO manipulacijama i perfidnoj kampanji, koju građani trpe mjesecima, nema kraja, pokazala je i posjeta Generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga. Stoltenberg je kazao da osjeća žaljenje zbog NATO žrtava na prostoru Crne Gore 1999. godine, odnosno brutalnog ubistva šest civila, od kojih troje maloljetne djece. Ipak, ova izjava, u suštini pokazuje koliko je NATO kampanja u Crnoj Gori neuspješna i koliko, zapravo, imaju minornu podršku u narodu Crne Gore", ocijenjeno je iz Pokreta za neutralnost.

Dodaju da posjeta generalnog sekretara NATO, kao i nedavni blog kapitena košarkaške reprezentacije Crne Gore Suada Šehovića, ne predstavljaju slučajnost.

"Naprotiv, sa navedenim potezima pokušava se na najprizemniji i najperfidniji način privoliti narod Crne Gore da promijeni svoje mišljenje, budući da se odluka o pozivnici, navodno, bliži".

Iz Pokreta za neutralnost se pitaju i koji napredak Crne Gore je pohvalio Stoltenberg.

"Da li je mislio na korupciju, zapošljavanje po partijskoj liniji, aferu Snimak i aferu Depeša, nepotizam, šverc duvana na osnovu kojeg je i dalje na snazi optužnica protiv premijerovih kumova i saradnika? Ili je mislio na hiljade visokoškolaca na birou, na desetine nerasvijetljenih ubistava, ili na dokazanu kupovinu ličnih karata, te brutalne krađe na gotovo svim izborima?"

"Stoltenbergovo kvazi izvinjenje zapravo isključivo služi kao očajnički pokušaj da podigne itekako slab procenat pristalica NATO integracija, inače bi se izvinili i iskazali žaljenje za proteklih 16 godina. Riječ je o kalkulantskom potezu. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da, prema presudi crnogorskog suda, pojedine porodice žrtava u Murinu, moraju da vrate novac koji su dobili na ime odštete za pretrpljene boli", navodi se u saopštenju Pokreta.

Dodaju da je očigledno da je presuda "u saglasju sa NATO običajima, a u svrhu zaustavljanja ove prakse, budući da bi time došlo do sličnih presuda u drugim zemljama".

"Pokret za neutralnost Crne Gore ovom prilikom želi da gospodinu Stoltenbergu, u ime Julije, Miroslava i Olivere, u ime većinskog dijela stanovništva Crne Gore koji baštini ideju neutralnosti, u ime 84 odsto stanovnika koji se zalažu za referendum, poruči – Vaše "žaljenje" i "saučešće" ne prihvatamo"", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: