Krivokapić penzioniše Šućura i Đuričkovića

Uoči stranačkog kongresa Đuričković i Šućur su podržavali kandidaturu Ivana Brajovića. Direktor Uprave za šume na sjednici Glavnog odbora javno se usprotivio osudi “Informera”, koji je svakodnevno satanizovao Krivokapića
212 pregleda 20 komentar(a)
Radoš Šućur, Milovan Đuričković, Foto: Vijesti online
Radoš Šućur, Milovan Đuričković, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 11.06.2015. 06:11h

Predsjednik Socijaldemokratske partije(SDP) Ranko Krivokapić zatražiće i, ako bude trebalo, ta partija će iskoristiti zakonske mogućnosti da penzioniše direktore Uprave za šume Radoša Šućura i Aerodroma Crne Gore Milovana Đuričkovića.

Šućur je 2. juna napunio 67 godina, dok Đuričković počekom februara sljedeće godine stiče uslov za starosnu penziju.

Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kojem podliježu Šućur i Đuričković, predviđeno je da radni odnos po sili zakona prestaje kada lice koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža. U Zakonu o radu piše da zaposleni može nastaviti da radi i nakon navršenih 67 godina, ukoliko poslodavac procijeni da je to neophodno radi obavljanja određenog posla. Direktoru Uprave za šume i Aerodroma Crne Gore poslodavac je Vlada, što praktično znači da im jedino ona može produžiti radni angažman.

Šućur juče nije želio da komentariše mogućnost da bude penzionisan.“Nije vrijeme. Nemam nikakav komentar”, kazao je direktor Uprave za šume.

Uoči stranačkog kongresa Đuričković i Šućur su podržavali kandidaturu Ivana Brajovića. Direktor Uprave za šume na sjednici Glavnog odbora javno se usprotivio osudi “Informera”, koji je svakodnevno satanizovao Krivokapića.

Šućur vodi Upravu od 2006, dok je Đuričković na čelu Aerodroma od 1999. godine.

Šućur je 2009. bio u pritvoru zbog optužnice za zloupotrebu službenog položaja i sticanja materijalne koristi, dok je protiv njega nedavno podnijeta krivična prijava pljevaljskom tužilaštvu zbog nezakonitog zapošljavanja. U posljednjem izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o radu Uprave za šume Vladi je preporučeno da hitno preispita sve koncesione ugovore, navodeći da je Uprava kršila zakone i sklapala ugovore bez odluka Vlade.

“Nedosljednom primjenom zakonom utvrđenih pocedura, vršeno je smanjenje ugovorenih obaveza koncesionara za 1,742 miliona eura”, navodi se u Izvještaju DRI.

Đuričković je više puta prozivan da je u Aerodromima zapošljavao članove porodica partijskih kolega.

Krivokapić je Đuričkovićev odlazak nagovijestio i u intervjuu na Televiziji Vijesti odgovarajući na pitanje da li i SDP zloupotrebljava i koristi državne firme u službi partije, gdje su kao primjer navedeni Aerodromi.

S obzirom da se direktori državnih preduzeća biraju na konkursu, partija ne može da traže njihovu političku smjenu.

Izvor blizak šefu SDP-a je podsjetio da je Krivokapić u oktobru prošle godine na predstavljanju Izvještaja Evropske komisije saopštio da “korumpiranih nema samo u DPS, već i u drugim partijama na vlasti”.

“Svijest da će nakon kongresa da budu smijenjeni svi za koje postoje sumnje u koruptivne radnje bila je okidač za pokušaj puča i rušenje Krivokapića. Stoga, izvještaj DRI o brojnim nezakonitostima sa milionskim štetama po budžet u Upravi za šume, na čijem je čelu Šućur, dovoljno govori o njegovim motivima da bude jedan od najglasnijih zagovornika rušenja Krivokapića”, kazao je izvor blizak šefu SDP-a.

Do sada su iz Brajovićevog tabora ostavke podnijeli šef kotorskog odbora Andrija Lompar i predsjednik Savjeta Jusuf Kalamperović.

Bonus video: