Đukanović: Nisam nikad imao firmu vani; Đukanović minut kasnije: Ta firma nije radila

"Formirao sam firmu koja nije živjela nijedan dan", naveo je Đukanović
55893 pregleda 380 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2019. 20:43h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da nema kompanije i račune koji nisu poznati javnosti.

Urednik "Dana" Nikola Marković je potom pitao da li je osnovao ofšor firmu na Kipru 2006. godine, a Đukanović je odgovorio da je osnovao firmu, ali da preko te firme nije prometovan niti jedan cent i da ta firma suštinski ne postoji.

"Formirao sam firmu koja nije živjela nijedan dan", naveo je Đukanović.

Marković je pitao zašto je prvo rekao da nije osnovao firmu, a Đukanović je rekao da jeste firmu osnovao, ali da se nije bavio biznisom preko nje i da firma nije obnavljana.

"Pitate me nevjerovatne gluposti", poručio je Đukanović.

Marković je uputio Đukanovića da je morao da prijavi firmu iako nije bio na funkciji, jer je to morao i godinu dana nakon napuštanja funkcije.

"Firme preko kojih sam radio su prijavljene. Nisam je prijavio jer nisam ni pomišljao da se bavim biznisom preko nje", dodaje Đukanović.

On kaže da je irelevantno što nije prijavio osnivanje firme i da je zaboravio potpuno da je tu firmu osnovao i da je htio da se biznisom da se pravi preko nje.

"Ne dam ostavku"

Đukanović kaže da nije smatrao nužnim da unižava funkciju predsjednika da bi svakodnevno odgovarao na „konstrukcije bjegunca od pravde“.

Nikada nisam pobjegao niti iz jednog dijaloga, poručio je Đukanović u emisiji Ukrštene riječi.

On je Kneževića ocijenio „nedostojnim protivnikom“ i optužio da ga pokušava da prebaci priču na politički teren, nazvavši ga odbjeglim tajkunom.

Dva su cilja afere, ocijenio je Đukanović - jedan da se Knežević zaštiti od optužbi na njegov račun, a drugi da se stvori vaninstitucionalni pritisak.

Predsjednik Crne Gore tvrdi da je Knežević tražio pomoć od njega i dobio odgovor da mu se ne može pomoći.

Đukanović je kazao da se već dvije decenije proizvode afere u Crnoj Gori, da se uznemiri javnost i smijeni vlast van izbora, odnosno vaninstitucionalnim pritiskom.

On je poručio da nema namjeru da podnese ostavku, ne zato što je vlastoljubiv, već da se radi o kontinuitetu borbe za vrijednosti, a da je ono što se dešava - udar na tekovine.

Đukanović navodi da je DPS već platio prekršajnu kaznu koju je propisala Agencija za sprečavanje korupcije.

On je poručio da Demokratska partija socijalista ne može biti neodgovornija od drugih i da oni postavljaju standarde.

Đukanović je naveo da je 20 godina trebalo da se dobije satisfakcija od duvanske afere i upitao ko će im to nadoknaditi.

"Ne sjećam se kolika je bila kamata"

Na pitanje „Dana“ je kazao da je njegova poslovna odluka da kredit od Pireus banke zatraži na način na koji je to urađeno i da tada nije bio na državnoj funkciji.

On je objasnio da je vratio kredit za godinu dana, ali da se ne sjeća koliko je platio kamate i šta je bila ugovorna klauzula.

Marković je otkrio da po podacima firme Capital invest plaćeno 100 hiljada eura kamate i pitao koliko ima novca ako se ne sjeća tolike kamate.

Đukanović navodi da je kreditom uradio ono za šta je kredit i uzeo, a to je trgovina na berzi.

On kaže da ne misli da je tačna informacija o iznosu kamate i da je odluku donio zbog toga što nije dodatnu pažnju javnosti - "ovakva kakva je".

Đukanović je poručio da ne želi da objašnjava javnosti svoje poslove kada nije na državnoj funkciji.

Tužio Kneževića i banke

On je naveo da je podnio dvije tužbe protiv Kneževića i njegovih banaka, kao i krivičnu prijavu.

“Izmirio sam navodni dug koji sam imao prema Atlas banci i podnio tužbu zbog nezakonitog postupanja u tom slučaju”, pojasnio je Đukanović.

Kaže da sumnja da je taj dug iklada postojao.

Poručio je da je Knežević lažov i prevarant i da nikada nije plaćao njegove puteve.

Navodi da je u Dubai išao da bi pomogao ljude i njihove poslove kada je to bilo od koristi za Crnu Goru, te da je plaćao onaj koji ga je zvao.

"Nikada niko nije plaćao moje račune, nikada niko nije plaćao moje odmore... Ja plaćam svoje račune. Ovo je apsolutna izmišljotina jednog očajnika", tvrdi Đukanović.

On tvrdi da ne postoji snimak na kom mu Knežević daje novac i da niti jedan biznismen na svijetu nije došao u tu poziciju.

Kneževića je nazvao spodobom i naveo da njihov razlaz nije bio komplikovan jer nisu bili bliski, a da je Kneževića posebno pogodilo što je rekao da nisu prijatelji.

Bonus video: