Stoltenberg: Vidljiv napredak Crne Gore u ključnim oblastima

Lukšić je kazao da je Crna Gora spremna za poziv za članstvo koji će predstavljati ogroman podsticaj daljem razvoju crnogorskog društva i sprovođenju reformi u integracionim procesima
55 pregleda 107 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2015. 20:01h

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duško Marković sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori koja je započela danas.

Kako je saopšteno iz Vlade, u fokusu razgovora bila su pitanja iz oblasti vladavine prava i reforme obavještajno bezbjednosnog sektora.

"Marković je upoznao generalnog sekretara o procesu reforme pravosuđa, rezultatima na planu jačanja institucionalnih kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i planovima u toku 2015. godine, u cilju daljeg uspostavljanja rezultata u toj oblasti. Stoltenberg je konstatovao da je vidljiv napredak koji je Crna Gora postigla u ključnim oblastima, među kojima je i vladavina prava, i ohrabrio Crnu Goru da snažno nastavi sa reformskim naporima u tom pravcu", navodi se usaopštenju Vlade.

Dodaje se da su pohvaljeni rezultati u reformi obavještajno bezbjednosnog sektora, imajući u vidu da je taj proces iako sistemski izazovan, uspješno sproveden.

Zadržati pozitivan trend do kraja godine

NATO snažno podržava reforme koje Crna Gora sprovodi na putu za članstvo u Alijansi, i veoma je važno zadržati takav pozitivan trend do kraja godine, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On se danas, u okviru zvanične posjete Crnoj Gori, sastao sa ministrima vanjskih poslova i evropskih integracija i odbrane, Igorom Lukšićem i Milicom Pejanović- Đurišić.

„Stoltenberg je ovom prilikom istakao da NATO snažno podržava reforme koje sprovodi Crna Gora na putu za članstvo u Alijansu, te da je veoma važno zadržati takav pozitivan trend do kraja godine“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Lukšić je kazao da je Crna Gora spremna za poziv za članstvo koji će predstavljati ogroman podsticaj daljem razvoju crnogorskog društva i sprovođenju reformi u integracionim procesima.

On je, kako se navodi, ponovio jasno strateško opredjeljenje u pogledu spoljnopilitičkih prioriteta, čijim ostvarenjem će biti stvoreni uslovi za dalji razvoj cijelog regiona i unaprjeđenje stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana i Mediterana.

Lukšić je kazao i da će Crna Gora težeći vrijednostima savremenih demokratija, nastaviti sa punom posvećenošću da gradi svoju izvjesnu evroatlansku perspektivu započetu obnovom nezavisnosti, uvjeren da će ostvareni napredak rezultirati pozitivnom odlukom članica Alijanse do kraja godine.

Pejanović Đurišić je informisala Stoltenberga o rezultatima ostvarenim u procesu reforme sistema odbrane.

„Istakla je, da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore spremni da uđu u sistem Alijanse, što je već u nekoliko navrata konstatovano od strane pratnera“, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je izrazila uvjerenje da će poziv za članstvo uslijediti do kraja godine, što će imati poseban značaj ne samo za Crnu Goru, već i za jačanje stabilnosti regiona zapadnog Balkana.

Ona je, kako se navodi, posebno istakla značaj doprinosa Crne Gore međunarodnom miru, učešćem pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama, čime se potvrđuje njena interoperabilnost i spremnost.

„Zajednički je konstatovano da će članstvo Crne Gore u NATO doprinijeti jačanju stabilnosti regiona, bezbjednosti Mediterana i Evrope u cjelini“, zaključuje se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a sjutra će razgovarati sa premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Galerija

Bonus video: