Abazović: Opozicija da izvrši pritisak za primjenu izbornog zakonodavstva

Kako je pojasnio Abazović, poslanici su se toliko trudili da izmijene izborno zakonodavstvo, ne da bi imali iste, kako je kazao, sumnjive i neregularane izbore, već da bi država mogla da dostigne standard u kojem će postojati široki konsesuz, i da će imati izborni rezultat u koji niko, nakon izbora, neće sumnjati
78 pregleda 7 komentar(a)
Građanski pokret, URA, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret, URA, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2015. 11:33h

Crnogorska opozicija treba da pronađe model kako da izvrši pritisak na vlast da se počne primjenjivati izborno zakonodavstvo, a ne treba isključiti ni bojkot parlametna, ocijenio je funkcioner Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

Poslanik Demosa Goran Danilović ocijenio je ranije da Vlada ne primjenjuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, da je upitno da li sprovodi i Zakon o biračkim spiskovima, i da bi o svrsishodnosti rada parlamenta u takvim uslovima trebalo da razmisle, prije svega opozicioni poslanici kako bi zajedno izvršili pritisak da se izborno zakonodavstvo sto odsto primijeni.

Abazović je ocijenio da je sada samo pitanje modaliteta kako izvršiti pritisak koji bi bio učinkovit.

„Bojkot parlametna može da bude jedno od sredstava koje ne treba eliminisati, ali moramo prvo da se sinhronizujemo unutar opozicije. Demokratska partija socijalista trudiće se na sve načine da zadrži postojeće stanje, ali sam siguran da će izgubiti naredne izbore u svakom slučaju“, kazao je Abazović agenciji MINA.

On je dodao da opozicija ne smije da preduzme taj rizik.

Kako je pojasnio Abazović, poslanici su se toliko trudili da izmijene izborno zakonodavstvo, ne da bi imali iste, kako je kazao, sumnjive i neregularane izbore, već da bi država mogla da dostigne standard u kojem će postojati široki konsesuz, i da će imati izborni rezultat u koji niko, nakon izbora, neće sumnjati.

“U tom kontekstu podržavam sve apele koji idu u pravcu da se konačno počne primjenjivati izborno zakonodavstvo. Sa ovakvim sadašnjim, nakaradnim sistemom, i sa svim aferama koje prate izborni proces, Crna Gora ne može bez političke krize da održi ni jedne izbore bilo na lokalnom ili na državnom nivu”, ocijenio je Abazović.

Prema njegovim riječima, to je anti-evropski i u suprotnosti sa kopenhaškim kriterijumima koji su osnova evropskih integracija, a to je da u državi postoji elementarno demokratsko društvo u kom Afera „Snimak“ neće odlučitivati pobjednka, nego će pobjednik proizaći iz volje građana.

„Na nama je da zajednički djelujemo kako bi se ono što je propisano zakonima i implementiralo do kraja i umanjile manjkavosti biračkog spiska i elektronskih identifikacija“, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, nije bilo razgovora unutra opozicionih struktura, kako djelovati u tom pravcu. „Siguran sam da postoji volja i veliki prostor da se ta vrsta političkog konsultovanja desi u skorijem periodu i vidjećemo čime će ona rezultirati“, poručio je Abazović.

Kako je dodao, Crna Gora mora da proizvodi političke vrijednosti, a ne političku krizu ukoliko želi da nastavi integracioni put bez većih problema i da se demokratizuje sa narednim izborima, što, kako je naveo, smatra nemogićim.

„Ako iz vladajuće koalicije misle da je to jedino rešenje da oni ostanu na vlasti, mislim da će na prevaru možda moći da vladaju još jedan period, ali siguran sam da i takvom vremenu dolazi kraj“, ocijenio je Abazović.

Prema njegovim riječima, bilo je izvjesno i nakon prošlih izbora da je vladajuća koalicija, dobila izbore na način što je bilo raznoraznih kompenzacija.

„Siguran sam da bi uz elementarnu primjenu standarda došlo do kapitalnih promjena u Crnoj Gori“, poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, URA se i do sada trudila, i vjerovatno će biti procesuirane i konkretne inicijative da se izvrši pritisak na primjenu izbornog zakonodavstva.

Kako je kazao, URA neće izbjegavati ni da zajednički sagleda ideje drugih opozicionih poslanika i o tome koji bi model bio najučinkovitiji.

Kako je podsjetio, URA nema veliki broj poslanika u parlamentu tako da bi inicijative trebale da prizilaze iz nekog drugog opozicionog subjekta.

„Ipak nećemo umanjivati svoju odgovornost, ali ćemo se truditi da ono što je do nas uradimo da izađemo na fer izbore i na taj način pomognemo demokratske procese u Crnoj Gori“, zaključio je Abazović.

Bonus video: