"ZAPOŠLJAVAJU SE PODOBNI, A NE SPOSOBNI"

Ćeman: Partijsko zapošljavanje je surova realnost i kancer crnogorskog društva

"Institut konkursa u većini institucija javnog sektora izgubio je smisao. Mladi su sve više obeshrabreni, jer znaju da je određeno radno mjesto već nekome dato, samo zato što je politički podoban..."
110 pregleda 8 komentar(a)
Albin Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora
Albin Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 21.10.2018. 14:05h

Partijsko zapošljavanje je surova realnost i kancer crnogorskog društva, ocjenjuje dr Albin Ćeman, predsjednik OO Demokrata Petnjica.

"Ova i ovakva negativna selekcija sve više nagriza javni sektor, što za posljedicu ima neefikasno i neekonomično funkcionisanje državnih organa i institucija. Zapošljavaju se podobni, a ne sposobni. Javni sektor je pun neproduktivnih partijskih kadrova koji kao pijavice isisavaju novac poreskih obveznika. Ova pojava demotiviše mlade u našem društvu, koji su neaktivni, nezainteresovani i gube volju za učenjem i daljim usavršavanjem, što za posljedicu ima odlazak van zemlje u potrazi za boljim životom u nekom uređenom društvu", navodi Ćeman.

On ocjenjuje da "tvorcima partokratije u Crnoj Gori ne odgovara uvođenje reda u javnom sektoru, jer u tom slučaju ostaju bez sigurnih glasova i neće biti u mogućnosti da zapošljavaju svoje kadrove".

"Institut konkursa u većini institucija javnog sektora izgubio je smisao. Mladi su sve više obeshrabreni, jer znaju da je određeno radno mjesto već nekome dato, samo zato što je politički podoban. U velikom broju slučajeva, na konkursu se biraju oni koji ne ispunjavaju ni formalne uslove, pa i oni koji su do diplome došli na sumnjiv način. Pored toga, partokratija je uvela „novi model” prevare tzv. intervju, u kojem komisija odlučuje o broju bodova. Dakle, po partijskim instrukcijama sve je već dogovoreno, tako da najveći broj bodova neće dobiti onaj koji objektivno i zaslužuje, jer nije pripadnik DPS-a i njegovih koalicionih partnera, pa je unaprijed već eliminisan. Ista matrica partijskog zapošljavanja primjenjuje se i u Petnjici, kao i u drugim opštinama u kojima je na vlasti DPS. Ovo stanje traje dugo, i trajat će sve dok je na vlast ova korumpirana, odnarođena i partokratska DPS vlast."

Demokratska Crna Gora zalaže se za vladavinu prava ispred partokratije, za znanje i stručnost ispred partijske knjižice.

"Programska odrednica Demokrata je da društvo predvode najbolji ljudi sa integritetom i reputacijom, bez obzira na partijsku pripadnost. Da se vitalni resursi koriste u interesu svih građana, kako bi ovo drušvo krenulo u proces ozdravljenja. Ne vlast radi vlasti, već suštinske promjene sistema za dobrobit svih građana. Više nemamo vremena za čekanje kako bi se društvo pokrenulo iz stanja letargije, kako bi naša opština Petnjica i država Crna Gora ušle u fazu ekonomskog, političkog i svakog drugog oporavka", zaključuje se u saopštenju Ćemana.