Mandić: Režim u žalosnom stanju, svi napuštaju brod koji tone

On je rekao da se Srbi iz Crne Gore svih ovih godina oslanjaju na sebe i na svoju vitalnost i da su izdržali udarce crnogorske vlasti
42 komentar(a)
Predsjedništvo DF, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Predsjedništvo DF, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2015. 10:57h

Aktuelni crnogorski režim je u lošem stanju, a promjene u Crnoj Gori biće konačna pobjeda srpskog naroda i svih drugih kojima vlast nije mogla da manipuliše, ocijenio je predsjednik Nove srpske demokratije (Nova), Andrija Mandić.

On je na sastanku sa predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, kazao da Srbi iz Crne Gore godinama odolijevaju progonu i diskriminaciji kojoj su izloženi od crnogorskog režima, kao i da će ta nepokolebljiva borba uskoro rezultirati ostvarivanjem punih prava srpskog naroda.

On je rekao da se Srbi iz Crne Gore svih ovih godina oslanjaju na sebe i na svoju vitalnost i da su izdržali udarce crnogorske vlasti, "i u onim najtežim trenucima, nakon referenduma, pa će izdržati i sada kada je režim Mila Đukanovića truo i kada ga napuštaju i tradicionalni saveznici, naročito oni iz reda nacionalnih manjina".

"Svi su osjetili da se režim nalazi u žalosnom stanju, i sada se napušta brod koji tone. Promjene u Crnoj Gori biće konačna pobjeda i srpskog naroda, i svih drugih u Crnoj Gori sa kojima ovaj režim nije mogao da manipuliše", poručio je Mandić. Kako je kazao, ne smije se pobjeći od činjenice da je dominantno srpski narod bio opozicija režimu. "Dok su drugi trgovali i pogađali se sa premijerom Milom Đukanovićem, srpski narod je nepokolebljivo stajao u opoziciji jednom nakaradnom, kriminalizovanom i korumpiranom režimu. I pored najstrašnijih pritisaka, Srbi su sačuvali svoj nacionalni identitet, jezik, crkvu, srpsku duhovnost na kojoj, u konačnom, i počiva Crna Gora", ocijenio je Mandić. Prema njegovim riječima, uloga Nove, kao sada jedinog srpskog nacionalnog predstavnika u Skupštini, u tom procesu je bila izuzetno važna. "NOVA će održati obećanja o zaustavljanju asimilacije Srba tako što ćemo omogućiti da se i građani srpske nacionalnosti zapošljavaju u državnim organima, srpski narod ćemo učiniti konstitutivnim, a srpski jezik službenim", rekao je Mandić. Prema njegovim riječima, svih ovih godina Srbi iz Crne Gore su se borili za svoja prava, nekada uz podršku svojih sunarodnika izvan države, a najčešće sami. "Mnogo puta su, oni koji su nam najbliži, znali da pruže ruku i daju podršku srpskim protivnicima u Crnoj Gori, što vidimo i ovih dana u snažnoj kampanji pojedinih beogradskih medija koji su se do bestidnosti stavili na raspolaganje antisrpskom režimu u CG i kao glavnog protivnika imaju političke, nacionalne, kulturne i druge predstavnike srpskog naroda protiv kojih vode prljavu kampanju", kazao je Mandić. Nikolić je poručio da bi Srbija trebala da brine o Srbima gdje god se nalazili i da prava jednog naroda koji je iskonski i fundamentalni u Crnoj Gori, moraju da se riješe Ustavom. Navodi se da su sa Nikolićem razgovarali i predstavnici Matice srpske, srpskih književnika i medija, ugledni srpski privrednici, kao i predsjednik Udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije.

Bonus video: