SNP i hoće i neće Frontove proteste

"Ova vlast je prije četvrt vijeka zahvaljujući upravo jednim velikim i nenasilnim narodnim buntom napravila politički preokret u odnosu na komunističku vlast", naveo je Damjanović
64 pregleda 22 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.06.2015. 05:38h

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović rekao je da inicijativu Demokratskog fronta (DF) o organizovanju protesta treba najozbiljnije razmotriti na Glavnom odboru te partije, iako je potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević prije dvije nedjelje rekla da se ne može ići na protest sa onima kojima je cilj slabljenje opozicije a ne smjena vlasti.

"Inicijativa DF-a o organizovanju protesta veoma je ozbiljna i legitimna i mora biti najozbiljnije razmotrena na Glavnom odboru Socijalističke narodne partije, kada bude formalno dostavljena", rekao je Damjanović za agenciju MINA.

Pavićević je ranije za agenciju MINA rekla da su protesti legitimno i demokratsko sredstvo iskazivanja nezadovoljstva, "ali da se u proteste ne može ući sa onima koji za svoj osnovni cilj imaju slabljenje opozicije, a ne smjenu režima".

Damjanović je rekao da je potpuno jasno da je ekonomsko-socijalna situacija najvećeg broja građana Crne Gore na ivici izdržljivosti, da je zavladala svojevrsna ekonomska apatija i besperspektivnost, pa je građanski protest protiv politike ove vlasti koja je proizvela ovakvo stanje legitiman i očekivan.

On je rekao da su prije tri godine, crnogorski sindikati organizovali proteste zbog sličnih problema koji su, kako je naveo "zbog niza interesantnih okolnosti koje sada polako poprimaju prave obrise, doživjeli neuspjeh, da su oteti sindikatima, pretvarajući se od socijalnog bunta u kvazipartijsku i ličnu promociju".

"Ne bi bilo dobro da se prospe energija najavljenih protesta tako što bi se neko ponovo, u odsudnom trenutku sjetio lične promocije, uzgred to naplaćujući sa više stotina hiljada eura godišnjih donacija", rekao je Damjanović.

Na pitanje da li je moguće da protesti uspiju ako na njima ne bude učestvovala kompletna opozicija ili bar njen veći dio, Damjanović je odgovorio da se uspjeh ne mjeri brojem političkih partija koje će učestvovati, pa čak ni brojem prisutnih građana, iako je masovnost svakako dobrodošla.

"Suština je da ti protesti imaju pozitivnu energiju, pokažu ozbiljnost i prenesu našim građanima ključne poruke o neophodnim promjenama u državi. Podsjećam da je ova vlast prije četvrt vijeka zahvaljujući upravo jednim velikim i nenasilnim narodnim buntom napravila politički preokret u odnosu na komunističku vlast", naveo je Damjanović.

Damjanović je nedavno bio u dilemi da li da se kandiduje za predsjednika podgoričkog odbora SNP-a, ali je od toga odustao. On je nakon odlaska Alekse Bečića, Velizara Kaluđerovića i Nevena Gošovića iz tog odbora tražio odlaganje sjednice kako bi spriječio da lider SNP-a Srđan Milić preko tog OO u GO uvede ljude po svom izboru.

SNP: Nema razlike u izjavama

Iz SNP su odgovarajući na pitanje "Vijesti" kakav je zvaničan stav partije o protestu, s obzirom na različite izjave Damjanovića i Pavićević, kazali da se "vjerovatno radi o pogrešnoj percepciji".

"Pogrešno su shvaćene izjave i potpredsjednice Pavićević i šefa Kluba poslanika Damjanovića, pa se zato može steći utisak da postoji razlika među njima, što u ovom slučaju nije istina”, naveli su iz SNP-a.

Bonus video: