Damjanović: SNP će ozbiljno razmotriti inicijativu DF-a o protestima

"Potpuno je jasno da je ekonomsko socijalna situacija najvećeg broja građana Crne Gore na ivici izdržljivosti, da je zavladala svojevrsna ekonomska apatija i besperspektivnost pa je građanski protest protiv politike ove vlasti koja je proizvela ovakvo stanje legitiman i očekivan", rekao je Damjanović
54 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.06.2015. 09:51h

Inicijativa Demokratskog fronta o organizovanju protesta veoma je ozbiljna i legitimna i mora biti najozbiljnije razmotrena na Glavnom odboru Socijalističke narodne partije, kada bude formalno dostavljena, ocijenio je šeg Kluba poslanika SNP-a Aleksandar Damjanović.

On je rekao da je razumio da su građanski protesti planirani za jesen i da će biti prilike da se tim povodom razgovara.

Damjanović je kazao da su nenasilni, građanski protesti vid političke borbe koji je primjeren i najdemokratskijim državama Evrope, a nisu nepoznati ni u Crnoj Gori.

"Potpuno je jasno da je ekonomsko socijalna situacija najvećeg broja građana Crne Gore na ivici izdržljivosti, da je zavladala svojevrsna ekonomska apatija i besperspektivnost pa je građanski protest protiv politike ove vlasti koja je proizvela ovakvo stanje legitiman i očekivan", rekao je Damjanović agenciji MINA.

On je podsjetio da su prije tri godine, crnogorski sindikati organizovali protesti zbog sličnih problema, na kojima je sa ostalim građanima nezadovoljan stanjem u državi, učestvovao.

"I koji su zbog niza interesantnih okolnosti koje sada polako poprimaju prave obrise, doživjeli neuspjeh u odnosu na prvobitno zacrtane socijalno ekonomske ciljeve", kazao je Damjanović.

On je ocijenio da način na koji su ti protesti, kako je rekao, oteti sindikatima, pa polako dezavuisani, sa sve manjim prisustvom učesnika, pretvarajući se od socijalnog bunta u kvazipartijsku i ličnu promociju zahtijeva oprez i ozbiljnost u organizaciji, da se ponovo ne dese slične stvari.

"Ne bi bilo dobro da se prospe energija najavljenih protesta tako što bi se neko ponovo, u odsudnom trenutku sjetio lične promocije, uzgred to naplaćujući sa više stotina hiljada EUR godišnjih donacija", rekao je Damjanović.

Na pitanje da li je moguće da protesti uspiju ako na njima ne bude učestvovala kompletna opozicija ili bar njen veći dio, Damjanović je odgovorio da se uspjeh ne mjeri brojem političkih partija koje će učestvovati, pa čak ni brojem prisutnih građana iako je masovnost svakako dobrodošla.

"Suština je da ti protesti imaju pozitivnu energiju, pokažu ozbiljnost i prenesu našim građanima ključne poruke o neophodnim promjenama u državi. Podsjećam da je ova vlast prije četvrt vijeka zahvaljujući upravo jednim velikim i nenasilnim narodnim buntom napravila politički preokret u odnosu na komunističku vlast", naveo je Damjanović.

Upitan da li se pobjednom Ranka Krivokapića za lidera Socijaldemokratske partije (SDP), otvara mogućnost za bolju saradnju te stranke sa opozicijom, Damjanović je kazao da ne smatra da će se išta značajno promijeniti u nivou saradnje jer su, kako je rekao, socijaldemokrate prije svega koalicioni partner Demokratske partrije socijalista i manjinskih partija u državnoj vlasti.

"U Skupštini Crne Gore prilikom opredeljivanja o predlozima akata ponekad se desi poklapanje u glasanju opozicije ili dijela opozicije i SDP-a, ali su to izuzeci koji potvrđuju prvilo po kome su desetine i stotine zakona i odluka koje su najblaže rečeno problematične dobile prohodnost upravo glasovima DPS-SDP koalicije", smatra Damjanović.

Upitan da prokomentariše situaciju u SNP-u nakon Kongresa, Damjanović je ocijenio da se pola godine od tog događaja, može reći da se zaokružuju formalne pretpostavke za punu konsolidaciju te stranke.

"Paradoksalno je da je neposredno nakon Kongresa SNP odnosno odlaska jednog manjeg broja funkcionera iz Partije, došlo do turbulencija na opozicionoj sceni i formiranja sijaset novih partija, neke čak i kroz klasičnu političku reciklažu", kazao je Damjanović.

On je podsjetio da je mandat ovog saziva Skupštine započeo sa tri opoziciona kluba u kojima je bilo ukupno trideset i šest opozicionih poslanika koji su predstavljali, u tom trenutku pet opozicionih partija i jednu političku organizaciju – grupu građana.

Damjanović je rekao da se, dvije i po godine od početka mandata povećao broj opozicionih partija, koje su na različite načine zastupljene u Skupštini, na čak jedanaest partija.

"Ono što je interesantno jeste da je i nakon odlaska jednog broja poslanika iz SNP odnosno ovakve fragmentacije stranke i dalje pojedinačno najača opoziciona partija računajući svih jedanaest partija. To govori da su u politici, uprkos svemu, i dalje najvažnije snažne ideje i principi, čvrstina poltičkog karaktera i jasan i konzistentan političko ekonomski program", zaključio je Damjanović.

Bonus video: