MANJA TRANSPARENTNOST

IA: Vlada isključuje javnost iz pregovora sa EU

"Svi ovi problemi pokazuju da se Vlada 'pokajala' zbog otvaranja procesa prema javnosti, te pod geslom 'nove forme izvještavanja' selektivno objavljuje informacije,” ističe Marović
101 pregleda 2 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Institutalternativa.org
Jovana Marović, Foto: Institutalternativa.org
Ažurirano: 07.06.2015. 09:31h

Vlada Crne Gore isključuje javnost iz pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, upozorava Institut alternativa (IA).

Iz Instituta smatraju da za proces integracija nisu dobri odustajanje od kvartalnog izvještavanja o toku pregovaračkog procesa u poglavljima 23 i 24, zatvaranje sjednica Savjeta za vladavinu prava za predstavnike civilnog sektora i selektivna dostupnost informacija članovima radnih grupa, dodajući da to predstavlja korak unazad za transparentnost pregovora.

Umjesto dosadašnjih kvartalnih izvještaja o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, radne grupe će pripremati, a Vlada usvajati, isključivo polugodišnje izvještaje.

“Šestomjesečna dinamika izvještavanja nije dobra za proces, niti komuniciranje napretka o pregovorima sa javnošću. Tako npr. određena mjera će do kraja juna vjerovatno biti realizovana, iako je rok za njenu realizaciju bio mart mjesec, a da javnost uopšte neće biti informisana o razlozima za kašnjenje,” upozorava koordinatorka istraživanja Jovana Marović.

“Radna grupa za poglavlje 23 se u 2015. sastala samo jednom, dok je koordinacija procesom, očigledno, prešla na viši nivo, odnosno na Savjet za vladavinu prava. Iz sekretarijata Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju smo informisani da su sjednice Savjeta zatvorene za javnost, iako to nije precizirano u odluci o osnivanju.”

Savjet za vladavinu prava je tijelo koje nadgleda proces pregovora u poglavljima 23 i 24 i raspravlja o ključnim problemima u ovim oblastima.

Radne grupe, koje sprovode akcione planove, ne dobijaju informaciju o njegovim zaključcima, dok su saopštenja sa sjednica izuzetno štura, žali se Marović.

U Savjetu za vladavinu prava, ističe se u saopštenju IA, nema predstavnika NVO sektora koji su članovi radnih grupa, dok oni pojedine informacije od značaja za rad ne mogu dobiti čak ni kada ih traže pisanim putem.

“Portal za izvještavanje o toku procesa pregovora, je, navodno, ponovo nefunkcionalan i u fazi adaptacije, pa je i ovaj kanal informisanja zatvoren. Svi ovi problemi pokazuju da se Vlada 'pokajala' zbog otvaranja procesa prema javnosti, te pod geslom 'nove forme izvještavanja' selektivno objavljuje informacije,” ističe Marović.

Ona smatra da Vlada mora češće informisati javnost o napretku u ispunjavanju mjerila za napredovanje u procesu pregovora.

“Sastanke radne grupe za poglavlje 23, ili makar koordinatora oblasti i predstavnika NVO u radnoj grupi, bi trebalo organizovati na mjesečnom nivou. Najzad, potrebno je omogućiti predstavnicima nevladinog sektora koji su članovi pregovaračkih radnih grupa da prisustvuju sjednicama Savjeta za vladavinu prava”.

Preporučujemo za Vas