Marković zamjenik predsjednika, DPS bez potpredsjednika

Iako je predlagano u radnoj varziji Statuta, DPS neće imati mjesto počasnog predsjednika
29 komentar(a)
DPS, Foto: Boris Pejović
DPS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2015. 17:03h

Duško Marković biće zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), dok stranka nakon kongresa neće imati potpredsjednika, odlučeno je danas na Glavnom odboru (GO) DPS-a.

Odlučeno je da Svetozar Marović bude predsjednik političkog savjeta, dok će Milo Đukanović biti jedini kandidat za predsjednika.

“GO je jednoglasno podržao opredjeljenje najšireg partijskog članstva da Kongresu predloži Đukanovića za predsjednika partije i u narednom četvorogodišnjem mandate, izražavajući time poštovanje prema dopinosu i zaslugama koje njegovo nesporno liderstvo ima za ukupni demokratski razvoj DPS i države Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Iako je predlagano u radnoj varziji Statuta, DPS neće imati mjesto počasnog predsjednika.

Navodi se da je GO dao i jednoglasnu podršku prijedlozima da kandidat za zamjenika predsjednika DPS-a bude Marković, a za predsjednika novoformiranog Političkog savjeta DPS bude Marović, koje će takođe birati Kongres.

“GO je ocijenio da oba istaknuta partijska funkcionera svojim rezultatima u političkim i državnim angažmanima, kao i ličnim kvalitetima, apsolutno zavrjeđuju povjerenje da ubuduće obavljaju te odgovorne partijske funkcije”, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je utvrđena i lista od 172 kandidata za članove novog saziva GO iz 23 crnogorske opštine, od kojih će biti izabrano 139.

Kako su pojasnili iz DPS-a, novi Statut stranke predviđa da jedan broj najodgovornijih političkih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i najodgovorniji politički predstavnici partije na lokalnom nivou, budu izabrani po automatizmu u GO.

Na današnjoj sjednici razmatrani su i utvrđeni prijedlozi Programa prioriteta, Statuta i Izvještaja o radu između dva kongresa, o kojima će se izjašnjavati delegati na Kongresu.

Zaključeno je da predložena partijska dokumenta predstavljaju najbolji odgovor na savremene političke i društvene izazove sa kojima se Crna Gora suočava u globanim kretanjima.

Ocijenjeno je i da će Program prioriteta i Statut DPS-u obezbijediti funkcionalniji rad, koji će doprinijeti postizanju još boljih rezultata partije, kao i efikasnije sprovođenje temeljnih programskih načela.

“Izvještaj o radu partije između dva kongresa ubjedljivo potvrđuje političku dominaciju DPS-a, stalni trend rasta povjerenja građana u politike partije, kao i sve bolje rezultate koje partija bilježi na lokalnim i državnim izborima, ali i u relizaciji programskih ciljeva”, kaže se u saopštenju.

GO je konstatovao da su protekle opštinske izborne konferencije, izbori predsjednika i organa partije u svim opštinama, kao i izbori u mjesnim odborima partije, protekli u skladu sa ranije utvrđenom dinamikom i u apsolutno demokratskoj atmosferi, “i da je DPS nakon ovog procesa značajno kadrovski osvježen i još spremniji za nove pobjede”.

Na sjednici je istaknuto zadovoljstvo tokom i rezultatima intenzivne kampanje za afirmaciju članstva Crne Gore u NATO, koja je vođena i tokom unutarpartijskih izbora.

Ponovljeno je i snažno opredjeljenje DPS-a da je članstvo u NATO politički prioritet Crne Gore, kako zbog dugoočnog očuvanja državnog i teritorijalnog integriteta države, tako i zbog jačanja stabilnosti i bezbjednosti ne samo Crne Gore, već i čitavog Regiona, Evrope i Svijeta.

“Uvažavajući sve ove okolnosti, kroz kampanju je zaključeno da se uvećava podrška građana Crne Gore za evroatlantske integracije”, kaže se u saopštenju.

O predlogu GO glasaće se na kongresu DPS-a 21. juna.

Bonus video: