Lukšić: Dogodi li se da ne dobijemo poziv, to neće omesti naš put ka NATO-u

„Terorizam, islamski radikalizam, fanatizam su prijetnje koje osjećamo u regionu“, rekao je Crndak, podsjećajući na raniji napad u Zvorniku
7 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2015. 14:22h

Crna Gora je spremna za poziv u NATO i bila bi greška da ga ne dobija do kraja godine, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

„Crna Gora je spremna za poziv u članstvo u NATO-u. Ta odluka bi bila dobra i za Crnu Goru, ali i za region. Ako se dogodi da ne dobijemo poziv, to neće omesti naš put ka NATO-u“, kazao je Lukšić, na 2BS Forumi u Budvi

Govoreći na na panelu o poziciji NATO na globalnoj šahovskoj tabli, Lukšić je podsjetio da je strateški cilj Crne Gore da bude dio NATO-a. „Smatramo da bi bila greška da se Crna Gora ne pozove da se priključi NATO-u ove godine“.

Ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vena Pusić poručila je da je Crna Gora apsolutno spremna za pozivnicu do kraja godine.

„Sljedeći Samit trebalo bi da bude Samit kada će Crna Gora biti članica NATO-a“, poručila je ona.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, kazao je da je odluka Alijanse o prijemu Crne Gore važna za cijeli region.

To je, kako je ocijenio, bitno za cjelokupni bezbjednosni ambijent u regionu.

„Vjerujemo da će Crna Gora uspjeti u tome, u stvaranju boljeg okruženja za cijeli region. BiH je u specifičnoj poziciji, jer smo imali saradnju sa NATO-om. Sada, nemamo konsenzus o konačnoj odluci za ulazak u NATO“, rekao je Crnadak.

On je naveo da u BiH su terorizam i islamski radikalizam prijetnje koje se osjećaju u regionu.

„Terorizam, islamski radikalizam, fanatizam su prijetnje koje osjećamo u regionu“, rekao je on, podsjećajući na raniji napad u Zvorniku.

Bonus video: