Đukanović: DPS nikad nije ugrožavala nezavisnost SDP-a

"Vjerujem da će DPS, kao i sada, biti vodeća politička snaga, stožer državne politike, oko koje će se okupljati druge partije koje žele zajedno sa nama da sarađuju na tim vrijednostima", poručio je Đukanović
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2015. 11:52h

Demokratska partija socijalista (DPS) nikada nije ugrožavala nezavisnost Socijaldemokratske partije (SDP), poručio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović, navodeći da je sve što je imao da kaže o tome rekao dolaskom na Kongres socijaldemokrata.

Upitan da li smatra da je lider SDP-a Ranko Krivokapić mislio na DPS kada je, nakon ponovnog izbora za predsjednika stranke, rekao da je time odbranjena nezavisnost SDP-a, Đukanović je odgovorio negativno.

"Ne. Nijesam to nikad tako mislio, jer ne treba se braniti od nekoga ko ničim ne ugrožava nezavisnost, bilo čiju, počev od nezavisnosti koalicionih partnera. Sve što sam na tu temu imao da kažem, kazao sam dolaskom na Kongres SDP-a i porukom koju sam prenio u ime DPS-a", rekao je Đukanović u Budvi, gdje se održava 2BS Forum.

Ta poruka je, kako je rekao, bila jasna – zahvalnost za sve uspjehe koje su postigli kao koalicija i podsjećanje na izazove koji ih čekaju, odlučnost DPS-a da nastavkom svoje politike, koja će se, dodao je, dodatno učvrstiti na predstojećem kongresu, potvrdi svoje jedinstvo, jasnoću svoje vizije i svoju novu organizacionu sposobnost da sve efikasnije dogovara na sve složenije izazove pred kojima se nalazi Crna Gora.

Poruka je, kako je rekao, bila i otvorenost da sarađuju sa svima koji dijele te političke vrijednosti i žele da doprinose dobru Crne Gore.

"Gdje će se ko naći nakon tih događaja, posebno nakon, ipak očekujem, redovnih parlamentarnih izbora, to je pitanje za svaku partiju pojedinačno. Vjerujem da će DPS, kao i sada, biti vodeća politička snaga, stožer državne politike, oko koje će se okupljati druge partije koje žele zajedno sa nama da sarađuju na tim vrijednostima", poručio je Đukanović.

Upitan da prokomentariše navode da koalicija SDP-DPS možda neće dočekati poziv za NATO, on je kazao da je realno da će Crna Gora dočekati poziv do kraja godine.

"U to sam ubijeđen, upravo na bazi rezultata koje smo postigli, u kojima je snažno participirala i valdajuća koalicija. Članstvo u NATO nije članstvo Vlade, već društva i države. Svi smo radili na tome, ali, po logici stvari, glavnina posla pripada vladajućoj koaliciji", rekao je Đukanović.

On, kako je rekao, smatra da su obavili odličan posao.

"Najmanje je važno šta o tome ja mislim, jer to može biti subjektivno. Mnogo je važnije šta o tome misle NATO partneri".

"Oni konstatuju progres, afirmišu progres, optimisti su u pogledu sticanja prava na članstvo kroz dobijanje poziva do kraja godine, tako da ne vidim razloga za skepsu i mislim da će to biti još jedna potvrda kvaliteta politike koju ipak oličava vladajuća koalicija", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ta vladajuća koalicija je obnovila nezavisnost, očuvala stabilnost i poštedjela zemlju rata, približila je NATO-u i prilično pomogla da se Crna Gora danas stabilno i dinamično kreće putem članstva u Evropskoj uniji.

Galerija

Bonus video: