Prikazali Mila i Momira iz ratnih dana, Šabović zapjevao "A sad adio"

U staroj zgradi Vlade, gdje je održan kongres, bila je opuštena atmosfera do oko 18 časova kada su počeli da stižu nezvanični rezultati o pobjedi Krivokapića. Skoro istovremeno, elektronski medij blizak DPS-u objavio je da je Brajović trijumfovao...
200 pregleda 126 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.06.2015. 05:44h

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Brajović čestitao je sinoć pobjedu novom - starom lideru Ranku Krivokapiću kome rezultatati glasanja na kongresu omogućavaju da ubuduće bez problema upravlja svojom partijom.

Krivokapića su u neizvjesnoj predsjedničkoj trci podržala 197 delegata, Brajovića 162, dok su tri listića bila nevažeća.

Krivokapić narednih sedmica treba da juče izabranom novom sazivu Glavnog odbora (GO), u kojem ima značajnu većinu, predloži generalnog sekretara i članove Predsjedništva koji će, prema juče usvojenim izmjenama Statuta, biti po automatizmu i članovi GO.

Time će Krivokapić imati kontrolu nad praktično 3/4 GO kojem predlaže i nove potpredsjednike. Zbog toga je pitanje da li će ubuduće u vrhu SDP-a biti mjesta za Brajovića i posebno Vujicu Lazovića, koji se smatrao ideologom suprostavljene frakcije.

Iako je nakon zvaničnih rezultata pružio ruku Krivokapiću, Brajović je sinoć rekao da su “pobjednici kongresa delegati koji su glasali za njega”. Poručio je svom partijskom lideru da je na njemu teret da uradi ono što je on namjeravao.

“Bio sam potpuno spreman da se angažujem na jedinstvu SDP-a, na intenziviranju partijskog rada i na novom snažnom iskoraku SDP-a“, rekao je Brajović.

Krivokapić je nakon pobjede poručio da je “pobijedio SDP”: “SDP koji je uspio da odbrani svoju nezavisnost, ali i pobjeda demokratske Crne Gore, one koja nas je pustila da sami odlučujemo o sebi”.

Prema njegovim riječima, poraženi su oni koji nijesu ni u jednoj od te dvije kategorije, a koji su se, kako je naveo, bavili SDP-om.

“Pokazalo se da u Crnoj Gori, ne samo da znamo da trajemo, već znamo i demokratski da pobjeđujemo unutrašnjim radom i trudom”, kazao je Krivokapić.

“U svakoj familiji ima loših momenata i u svakoj ljudske mane i vrline nekad pretjeraju. To se desi, na tome se nauči”, kazao je Krivokapić koji je rekao da je SDP danas pokazao da ostaje jedinstven.

Prije otvaranja radnog dijela kongresa Krivokapić je po ulasku dobio ovacije i aplauze većine delegata, da bi nakon toga manji dio delegata počeo da skandira i aplaudira Brajoviću.

U staroj zgradi Vlade, gdje je održan kongres, bila je opuštena atmosfera do oko 18 časova kada su počeli da stižu nezvanični rezultati o pobjedi Krivokapića. Skoro istovremeno, elektronski medij blizak DPS-u objavio je da je Brajović trijumfovao zbog čega je postojala bojazan da neće priznati rezultate i da će doći do trenutnog raskola u SDP-u.

Tabloidu “Informeru”, koji je sedmicama napadao Krivokapića i vodio kampanju za Brajovića, nije bilo dozvoljeno da prati kongres. Delegatima se, kao gost, obratio i predsjednik DPS-a Milo Đukanović. On je rekao da se danas, kada politički pogledi DPS-a i SDP-a nijesu identični, trude da se ponašaju odgovorno.

Trebaju nam investitori iz NATO i EU

SDP je garant promjena Crne Gore, ali bez nestabilnosti i neizvjesnosti, poručio je Krivokapić u uvodnom izlaganju na kongresu.

“Bez SDP-a se ne može pisati istorija Crne Gore, izborno smo jači nego ikada, i glavna smo i najozbiljnija alternativa partneru u vlasti“, kazao je Krivokapić. On je kazao da je cilj svake partije dug ostanak na vlasti, ali da ima onih kojih zastanu na nekoj stepenici i onih koji pokleknu.

Građani, kako je kazao, traže malo - pravdu i pristojan posao: „Mi se borimo za državu u koju se vraćaju naši koji su rasuti po bijelom svijetu“.

On je kazao da investitori iz EU i NATO-a mogu doći poštujući domaće zakone i to tada, smatra Krivokapić, nije partijski nego državni interes. Crnoj Gori treba, kazao je Krivokapić, strateški investitori koji će ulagati u državu, a ne privatizatori za čije smo dugove, više dali nego za zdravstvo i školstvo u nekim kriznim godinama.

Prikazali Mila i Momira iz ratnih dana

Dok se u kongresnoj sali čekalo objavljivanje rezultata delegatima je pušten film koji je prikazivao najbitnije momente iz istorije SDP-a, sa naglaskom na period devedestih. Između ostalog u tom kratkom filmu pojavili su se i snimci rata u Hrvatskoj i BiH, Slobodana Miloševića, ali i fotografija Mila Đukanovića i Momira Bulatovića kako u kišnim vojnim kabanicama prate rezerviste na ratište.

Prikazani su i mnogi ratnohuškački naslovi iz “Pobjede” iz tog perioda i izjave u kojima se navodi da se DPS oslanja na kratko pamćenje naroda.

Namjerno izbacili Bralića, Nikolića i Adžića iz GO

Kongres je izabrao juče i dio članova novog Glavnog odbora, među kojima neće biti Rama Bralića, Željka Nikolića i Novaka Adžića. Oni su se na terenu snažno založili za Krivokapića zbog čega su Brajovićeve pristalice ciljano glasale da ih namjerno izbace.

Uprkos tome, sa liste prethodnog GO koje je Krivokapić predložio za novi GO, od 15 novoizabranih najmanje 13 članova su njegove pristalice. To su sa liste GO Jelena Mitrović, Danilo Mirotić, Damir Rašketić, Ranko Bošković, Adis Balota, Ervin Spahić, Sabahudin Delić i Isljam Ćeman. U GO izabran je i Naser Resulbegović koji je bratanić Selima Rasulbegovića koji je podržao Brajovića.

Iz Foruma žena u novi GO ušle su Milena Tomanović, Belma Hadžiosmanović i Nada Marstijepović, iz Foruma Mladih Aldin Korać, Siniša Gazivoda i Marija Blagojević. Jedino je Blagojević iz tabora Brajovića koji ubuduće u GO može da računa na podršku osam članova iz Podgorice i Bara. To su Đorđe Suhih, Boris Mugoša, Ivana Raščanin i Marko Rakočević, te Anita Subašić, Simeun Dragaš, Samir Duraković, Danilo Orlandić.

Bratanić Jusufa Kalamperovića, Damir podržao je Krivokapića koji može ubuduće da računa na Nikolu Đuraškovića i Oliveru Martinović sa Cetinja, Bojana Zekovića iz Kolašina, Olgu Duhović iz Kotora, Krsta Boškovića iz OO Nikšić. Za Krivokapića su i Petnjičani, Izudin Huremović, Enver Rastoder, Esad Zverotić i Hajriz Adrović, a iz Plava Medo Markišić i Mirsada Barjaktarević.

Iz OO Rožaje su članovi GO Faruk Agović, Mirsad Nurković i Safet Redžović koji su za starog novog lidera SDP-a, kao i Jovo Radunović iz Tivta. Iz Ulcinja je član GO Ćazim Hodžić, a iz Danilovgrada Ljubomir Đurović. Iz Bijelog Polja, koje je podržalo Krivokapića, u GO su ušli Izet Erović, Mujo Vreva i Elmedin Hodžić, a iz Gusinja Sead Feratović.

Bonus video: