Pejanović-Đurišić: UN misije značajne za razvijanje sposobnosti vojske

Pejanović-Đurišić, kako je saopšteno, očekuje da će rezultati rada kroz učešće u misijma u narednom periodu doprinijeti daljem unapređivanju sistema odbrane
10 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Boris Pejović
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2015. 15:59h

Učešće Vojske Crne Gore (VCG) u misijama Ujedinjenih nacija (UN) od velikog je značaja za vojsku, posebno za razvijanje njenih sposobnosti, ocijenjeno je tokom posjete ministra odbrane Milice Pejanović-Đurišić Vojnom aerodromu Golubovci.

Pejanović Đurišić se sastala danas sa Kolegijumom načelnika Generalštaba VCG na Vojnom aerodromu Golubovci.

Načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, predstavio zaključke analize o dosadašnjem učešću pripadanika VCG u misijama pod vođstvom UN, kao i budućim planovima za učeće u misijama.

„Ovom prilikom admiral Samardžić je kazao da je učešće VCG u UN misijama od velikog značaja za Vojsku, posebno za razvijanje njenih sposobnosti i interoprabilnosti. Kao glavne prioritete u pripremama za učešće u misijama Samardžić je istakao obuku u zemlji i inostarnstvu, te opremanje pripadnika adekvatnom savremenom opremom“, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić, kako je saopšteno, očekuje da će rezultati rada kroz učešće u misijma u narednom periodu doprinijeti daljem unapređivanju sistema odbrane.

Ona je, dodaje se, veoma pozitivno ocijenila dosadašnji angžman Vojske u misijama i ostvarenim rezultatima u toj oblasti.

„Pejanović-Đurišić je obišla polaznike letačke obuke, koja se realizuje na Vojnom aerdoromu Golubovci sa pilotima Armije Republike Makedonije. Tom prilikom Pejanović-Đurišić je razgovarala da pilotima Armije Republike Makedonije i navela da je ova obuka od velikog značaja za unapređenje saradnje sa Makedonijom i da će se u daljem preiodu nastavita sa ovakvim i sličnim obukama“, kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je, tokom boravka na Vojnom aerodromu Golubovci, obišla zgradu budućeg Vazduhoplovnog operativnog centra, kao i obuku pripadnika III kontingenta VCG koji se priprema za učešće u Resolute Support misiji.

„Pripadnici III kontingetna RS misije prezentovali su opremu koja služi za obuku u borbi protiv improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i plan i tok obuke za misiju, te zadatke koje ih tamo očekuju“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: