Medojević traži uvid u dokumentaciju o Telekomu

69 pregleda 7 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2015. 12:52h

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, zatražio je od vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, da mu omogući uvid u dokumentaciju o privatizaciji Telekoma.

“Kao član Odbora za bezbjednost, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaščenjima obraćam Vam se sa zahtjevom da mi omogućite potpuni uvid u dokumentaciju koju ste posredstvom međunarodne pravne pomoći dobili od nadežnih državnih organa SAD oko korupcije u privatizaciji Telekoma Crne Gore”, naveo je Medojević u zahtjevu.

On u najkraćem mogućem roku očekuje uvid u dokumentaciju, kako bi kao član Odbora za odbranu i bezbjednost mogao da ostvari ustavnu ulogu u parlamentarnoj kontroli institucija vlasti.

“Imajući u vidu da se radi o slučaju korupcije na visokom nivou, od čijeg pravosudnog epiloga umnogome zavisi nastavak evroatlantskih integracija, molim Vas da mi u najkraćem roku omogućite uvid u dokumentaciju, kako bi mogao da ostvarim svoju ustavnu ulogu u parlamentarnoj kontroli institucija vlasti”, naveo je Medojević.

On je podsjetio da je 2005. godine podnio inicijativu Vrhovnom državnom tužilaštvu u vezi sa slučajem privatizacije Telekoma, koju je odbio tadašnji vrhovni državni tužilac, Vesna Medenica, dok su istražni organi SAD, po istovjetnim pravnim razlozima, otvorili i sproveli istragu.

On je dodao da je ta istraga rezultirala sklapanjem sporazuma o priznanju krivice i prihvatanju krivičnih sankcija Mađar Telekoma, kao optuženog subjekta, koji je, kako se navodi, platio 7,3 miliona eura visokim funkcionerima crnogorske Vlade kao "korupcionašku nadoknadu" u procesu privatizacije Telekoma Crne Gore.

Istraga o privatizaciji Telekoma pokrenuta je krajem 2011. godine nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze o korupciji tokom privatizacije Telekoma. Vlasti SAD-a su utvrdile da je Mađar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Bonus video: