Bečić: Nema te ucjene kojom nas mogu zaustaviti

Bečić je poručio da njega i partiju vlast ne može zaustaviti da demokratizuju Crnu Goru i zaustave rast organizovanog kriminala, nepotizma i korupcije
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2015. 17:49h

Prvi Kongres Demokratske Crne Gore završen je usvajanjem Deklaracije o stavljanju veta na podjele.

U Deklaraciji se građani pozivaju da ne nasijedaju na provokacije vlasti, kao i da moraju biti ekonomsko, politički, polno... svi jednaki.

Za predsjednika stranke izabran je Aleksa Bečić, a izabrani su i članovi Glavnog odbora, Statutarna komisija, Nadzorni odbor.

Bečić je poručio da njega i partiju vlast ne može zaustaviti da demokratizuju Crnu Goru i zaustave rast organizovanog kriminala, nepotizma i korupcije.

"Ne možete me zaustaviti, možete mi samo život prekinuti. Ne smijemo dozvoliti da nam se potomci stide" ,poručio je Bečić

On je rekao da je poruka poslata "onima kojima u srećnmim državama treba da se bavi javni tužilac".

Kongres je održan pod motom "Pobjede, a ne podjele".

Bečić je u pozdravnom govoru naglasio da će se oni zalagati za prevazilaženje podjela po bilo kom osnovu i da će obezbijediti jednake šanse za sve.

"Nema te ucjene kojom nas mogu zaustaviti da ih pobijedimo", rekao je Bečić.

Kongres je počeo spotom čija je poruka bila u skladu sa motom "Pobjede, a ne podjele".

U video-poruci Bečić je između ostalog poručio kolegama da se radnicima često po tri mjeseca ne daje plata, ali se zato tri puta dnevno priča o partizanima i četnicima, da im se pričom o NATO-u “mažu oči” kako ne bi vidjeli da plaćaju najskuplje gorivo, internet i ostalo u regionu.

"Kažu uvaženi, a tvoj glas hoće da kupe za 20 eura koje su oteli", rekao je Bečić u video-poruci kojom se obratio kolegama prije nego je ušao u kongresnu salu.

Bečić je u salu u staroj zgradi Vlade ušao praćen partijskim kolegama koji su bili obučeni u nacionalne nošnje svih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Kako bi ilustrovali da će potencirati ravnomjeran regionalni razvoj u Crnoj Gori, Demokrate su pored državne i stranačke zastave postavili i zastave svih opština u Crnoj Gori.

Na Kongresu su prisutni ambasador Bosne i Hercegovine Đorđe Latinović, konzul Azerbejdžana Kargani Hadžijev, sekretar ruske Ambasade Mihailo Repin, predstavnici ambasada SAD i Mađarske, OEBS-a...

Kao prijatelji stranke najavljeni su Dritzan Abazović i Luka Rakčević iz Građanskog pokreta URA i predstavnici dijela NVO i medija.

Na početku Kongresa intonirana je himna Crne Gore.

Abazović je rekao da se "naježio kada je vidio sve nošnje".

"Ona opozicija koja radi za DPS treba da sjedi sa DPS-om, oni hoće da budu ukorijenjeni u 90-te. Treba da budu svedeni na minimum, a građansaka opozicija treba da se ujedini i da da novi pečat reformama", rekao je Abazović.

Protiv podmuklih i ciljanih podjela

U Deklaraciji o stavljanju veta na podjele građani se pozivaju da ne nasijedaju na “perfidne, često monstruozne metode sadašnje vlasti koje za cilj imaju bacanje sjemena razdora između njih, koje je, nažalost, vrlo često uspijevalo i, na taj način, omogućavalo ovoj neodgovornoj vlasti da se održava već 25 godina”.

Dodaje se da neće dozvoliti da podjele oko važnih pitanja koja su dio ličnih osjećanja ili stavova, kao što su jezik, nacija i crkva ili članstvo u međunarodnoj organizaciji, “budu po ko zna koji put iskorišćene kao sirena za uzbunu, koju vlast uvijek aktivira onda kada svojom neodgovornom politikom dovede državu do ekonomskog sloma, a njene građane do dramatično niskog standarda života”.

“Podmukle i ciljane podjele, koje dovode do mržnje među građanima i zaboravljanja njihovog teškog socijalnog položaja, demagoška bježanja od problema i gušenje trunke morala u politici, koje podstiče nemilosrdno trošenje budućnosti građanina i društva u cjelini – politika je koja pripada prošlosti,”navodi se Deklaraciji.

Galerija

Bonus video: