CILJ PROMOCIJA JEDNAKOSTI

Martinović na čelu Foruma žena Pozitivne

„Sam čovjek mora biti promjena da bi izazvao promjene, a žene su ključ promjena“, poručila je Jasavić
54 pregleda 5 komentar(a)
Forum žena Pozitivne, Foto: Pozitivna Crna Gora
Forum žena Pozitivne, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 30.05.2015. 13:22h

Pozitivna Crna Gora formirala je Forum žena a za predsjednicu tog tijela izabrana je Zorica Martinović.

„Jednakost između žena i muškaraca je fudamentalni kriterijum demokratije koji bi trebalo da bude obogaćen kroz rodno ravnomjernu zastupljenost u političkom životu i odlučivanju“, poručila je Martinović.

Kako je podsjetila, podređen položaj žene nije uslovljenjen njenim biološkim rađanjem već kroz istoriju naslijeđenim predrasudama i netolerancijom.

„Duge tradicije u političkoj participaciji žena u Crnoj Gori nema, što je otežavajuće za dalji razvoj“, ocijenila je Martinović.

Prema njenim riječima, uloga žene u crnogorskom društvu danas je važnija nego ikad.

„Forum žena Pozitivne biće, ne samo formalana, organizacija već i snažan motor promociji ideja jednakosti i jedankih šansi, bez obzira na rodnu pripadnost“, zaključila je Martinović.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne, Goran Tuponja kazao je da je položaj žena i problematika vezana za rodnu ravnopravnost svima dobro poznata, jer nije samo specifičnost Crne Gore već problem svuda u svijetu.

„Ključ za jaču političku ulogu žene u društvenom životu u Crnoj Gori jeste i ključ ekonomske samostalnosti žene“, poručio je Tuponja.

Prema njegovim riječima, ekonomsko osnaživanje i jačanje žene je sigurnost da će ona i u političkom životu značajno učestvovati.

„Vjerujem da će Forum žena Pozitivne dati snažan dorinos da se stvari brže mijenjaju kako unutar partije tako i državi“, zaključio je Tuponja.

Potpredsjednica Pozitivne, Azra Jasavić, kazala je da je Crna Gora kao tradicionalno društvo vjekovima prepoznavala značaj žene u privatnoj sferi, dok je javna sfera bila ekskluzivitet muškaraca.

„Zato je žena bila na marginama društveno-političkih dešavanja, daleko od mjesta gdje se odluke donose“, ocijenila je Jasavić.

Kako je navela, veoma često kroz istoriju, jednako kao i u novijoj crnogorskoj istoriji, što, kako je dodala, zabrinjava, muškarci donose odluke, a žena ih izvršava, pristajući na potpuno neprirodnu nametnutu marginalizaciju i inferiorost.

„Taj tradicionalni kliše moramo mijenjati i on mora biti prevaziđen“, rekla je Jasavić.

Prema njenim riječima, da bi izazvali nužne promjene u crnogorskom društvu svako mora biti spreman da mijenja sebe.

„Sam čovjek mora biti promjena da bi izazvao promjene, a žene su ključ promjena“, poručila je Jasavić.

Osnivačkoj skupštini Pozitivne prisustvovale su predstavnice Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije, Mreže žena Pokreta za promjene i Foruma Bošnjačke stranke.

Preporučujemo za Vas