Marković: Organizovani kriminal traži veću pozornost

Marković je negirao navode poslanika Zorana Miljanića da je Crna Gora poprište mafijaških obračuna, tvrdeći da se oni “dešavaju i u drugim zemljama”, ali je dodao da to jeste problem i da je zato organima za sprovođenje zakona sugerisano šta da rade
96 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.05.2015. 17:04h

Vicepremijer Duško Marković potvrdio je da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost dalo nalog bezbjednosnim službama da ulože više napora u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Vijeće je ukazalo organima za sprovođenje zakona da stanje organizovanog kriminala zahtjeva veću efikasnost i pozornost organa za sprovođenje zakona", rekao je Marković odgovarajući na poslaničko pitanje Nebojše Medojevića (PzP) o alarmantnom izvještaju Vijeća koji je dostavljen Odboru za bezbjednost.

"Manjak profesionalnog potencijala i značajan nedostatak tehničke opreme doveli su do toga da sistem bezbjednosti doživi najozbiljniji zastoj, a bezbjednosni problemi se nagomilaju u vidu jačanja organizovanog kriminala koji je ključno pitanje nacionalne bezbjednosti", piše u izvještaju Vijeća, čije su dijelove ranije objavile "Vijesti".

Na to se pozvao i Medojević, ali je vicepremijer u Skupštini u više navrata ponovio da je to netačno, da bi zatim izjavama potvrdio te navode.

Revoltiran negiranjem Markovića da "država nije izgubila bitku sa organizovanim kriminalom", samostalni poslanik Velizar Kaluđerović rekao je da u "izvještaju piše da se u zadnjim godinama osjeća značajan kadrovski i tehnički deficit u bezbjednosnom sektoru, što doprinosi jačanju organizovanog kriminala u Crnoj Gori".

"To su opasne stvari i ja se izlažem riziku kada govorim o tome, ali ne razumijem zašto je to označeno stepenom tajnosti", rekao je Kaluđerović.

Marković je ponovio da je Vijeće "konstatovalo problem" i zapitao "da li je otkrivanje tople vode to da naši organi nijesu tehnički i kadrovski opremljeni".

On izrazio uvjerenje da će se iznošenjem povjerljivih podataka baviti Odbor za bezbjednost, iako su i ostali poslanici opozicije instirali da su oni podaci od javnog interesa i da poslanici nijesu na izvoru informacija kao Marković.

Vicepemijer je objasnio da je Biro za koordinaciju bezbjednosnih službi po preporuci Vijeća, formirao posebne timove koji će se baviti teškim slučajevima organizovanog kriminala. On tvrdi da Biro još nije to uradio.

Marković je negirao navode poslanika Zorana Miljanića da je Crna Gora poprište mafijaških obračuna, tvrdeći da se oni “dešavaju i u drugim zemljama”, ali je dodao da to jeste problem i da je zato organima za sprovođenje zakona sugerisano šta da rade.

Za Markovića su "Vijesti" tabloid

Duško Marković je poručio Nebojši Medojeviću da "kao ozbiljan poslanik svoje zaključke ne bi trebalo da izvodi iz tabloidnih tekstova koje objavljuje naša štampa".

U emisiji "Minut, dva" Televizije Pink list "Vijesti" naziva se skoro svakodnevno tabloidom.

Taj termin često je koristio i državni list "Pobjeda" dok je njen glavni urednik bio sadašnji šef Vladinog Biroa za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Bonus video: