Vujica Lazović namjestio izbore u Podgorici

U izvještaju Izborne komisije, koji potpisuje njen predsjednik Dragan Šimrak, navodi se da je prigovor “osnovan iz razloga koji ukazuju na nestatutarnost sprovedenih izbora na opštinskoj konvenciji Podgorice i odluka koje su joj prethodile“
65 pregleda 62 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2015. 10:04h

Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a verifkovali su juče listu delegata za kongres iz Podgorice, iako je prethodno Izborna komisija te partije ocijenila da su oni nestatutarno sprovedeni u odboru koji vodi Vujica Lazović.

Prethodno su se deset, od ukupno 21 predsjednika mjesnih organizacija u glavnom gradu, i odbornik u Tuzima Ismet Đoković žalili Izbonoj komisiji na regularnost izbora u tom odboru.

U izvještaju Izborne komisije, koji potpisuje njen predsjednik Dragan Šimrak, navodi se da je prigovor “osnovan iz razloga koji ukazuju na nestatutarnost sprovedenih izbora na opštinskoj konvenciji Podgorice i odluka koje su joj prethodile“.

„Međutim, budući da nije ostalo dovoljno vremena za ponavljanje izbornih aktivnosti do datuma održavanja VIII kongresa, ostavlja se nadležnom organu SDP-a da politički procijeni opravdanost ponavljanja postupka u skladu sa Statutom SDP-a“, navodi se u izvješaju u koji su “Vijesti” imale uvid.

Prema informacijama „Vijesti“ iz SDP-a, Predsjedništvo i GO su, ipak, verifikovali listu delegata iz svih opština, i iz odbora glavnog grada, i to na predlog lidera Ranka Krivokapića.

„Zbog ogromne prednosti u podršci delegata, Krivokapić je mogao da verifikuje nestatutarne izbore u Podgorici. Namjera mu je da omogući manjini da se reintegriše u partiju nakon kongresa“, kazao je izvor “Vijesti” blizak Krivokapiću.

U protestu koji su, uz žalbu, potpisali predsjednici mjesnih organizacija (MO) se navodi da je v. d. predsjednika odbora, Vujica Lazović tom odboru predstavio “svoju listu kandidata koju je sastavio na osnovu sopstvenih kriterijuma” čime je “teško zloupotrijebio svoju poziciju”.

Zbog toga je, kako su naveli, odbor glavnog grada doveden u situaciju da među izabranim delegatima za kongres nema osnivača partije, predsjednika MO Podgorica koji su tokom prethodnih izbora doprinjeli jačanju povjerenja, te predsjednika MO ili predstavnika iz tih organizacija koje broje po nekoliko stotina članova:

“Istovremeno, manji MO koji imaju izrazito mali broj članova i podrške, zastupljeni su sa svojim delegatima za kongres. Na ovaj način je zaobiđeno približno 50% MO. Takođe, među delegatima se nalaze i osobe koje niko nije zapazio na zadnjim lokalnim izborima, i pitanje je od kada su i članovi SDP-a”.

Nema Albanaca, iako su Tuzi donijeli glasova kao Pljevlja

U protestu upućenom Izbonoj komisiji kao posebno pitanje se postavlja to što na Kongresu neće biti legitimnih predstavnika GO SDP-a Tuzi.

“Zašto nema legitimnih predstavnika albanske nacionalnosti ispred Odbora glavnog grada za kandidate za GO SDP-a? Da podsjetimo, da je SDP u Tuzima, na posljednjim lokalnim izborima osvojio oko 11% glasova (700 glasova podrške), što je približno kao u Pljevljima koja imaju 6 delegata za Kongres? Upravo zahvaljujući glasovima SDP-a iz Tuzi, SDP se nalazi u lokalnoj vlasti u Podgorici”, navodi se u protestu.

Bonus video: