Đurović: Rezultati hercegnovske vlasti "neslavni"

Prema njenim riječima, od kvalitetne pripreme turističke sezone, koja je trebalo već da počne, važniji su dogovori oko podjele honorara „stručnjacima“ koji će pripremati dokumentaciju za sticanje prestižnih priznanja
8 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.05.2015. 14:48h

Vlast u Herceg Novom ostvarila je "neslavne" rezultate u svim oblastima, poručila je predsjednica Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović, dodajući da ni predstojeća turistička sezona nije kvalitetno pripremljena.

Prema njenim riječima, od kvalitetne pripreme turističke sezone, koja je trebalo već da počne, važniji su dogovori oko podjele honorara „stručnjacima“ koji će pripremati dokumentaciju za sticanje prestižnih priznanja.

Đurović je kazala da ti honorari nijesu mali, sudeći po dokumentaciji koju su odbornici novske Skupštine imali prilike da vide tokom prethodnog zasijedanja.

„Aktuelna vlast u Herceg Novom uspjela je da za kratko vrijeme ostvari neslavne rezulate u svim oblastima, pa tako nije urađeno ništa ni na planu kvalitetne pripreme predstojeće turističke sezone“, poručila je Đurović.

Prema njenim riječima, ogroman iznos neophodnih sredstava, 275 hiljada EUR, za pripremu dokumentacije i više od deset miliona ulaganja do 2021. godine nerealni su za postojeće prilike u tom gradu.

Đurović smatra da je to posebno nerealno ako se ima u vidu da je još neriješeno pitanje kanalizacije, da je nejasno kada će biti sanirana gradilišta na šetalištu i Rivijeri, da plaže čekaju sređivanje, kao i da je rasvjeta je u rasulu.

„Herceg Novi, buduća Evropska prijestonica kulture 2021. godine, kako to divno zvuči! Herceg Novi već nekoliko godina dobija prestižno priznanje Šampion kulturnog turizma Jugoistočne Evrope, ali to neki zaboravljaju“, kazala je ona.

Najvažnije je, kako je navela Đurović, da je usvojen Plan i program rada i finansijski plan Turističke organizacije (TO) i da je, kako je dodala, u njemu ostalo preko 300 hiljada EUR za koje niko ne zna kako će biti potrošena.

„Za sve to glasala je i nova v.d. direktorica TO Herceg Novi, koja je i odbornica u Skupštini, evidentno u konfliktu interesa. Novoj vlasti u Herceg Novom su, po svemu sudeći, svakim danom principi sve manje važni“, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, malobrojni turisti koji „pohode“ grad susreću se sa još jednom preprekom i maltretiranjem, nametnutim novim zakonom koji je izglasla Demokratska partija socijalista.

Kako smatra Đurović, prijavljivanje turista u tom gradu postala je noćna mora za turiste i za stanodavce.

„Beskonačni redovi u policiji, ogroman broj dokumenata koju je potrebno pribaviti samo su slika koja će mnoge goste odvratiti od crnogorskog primorja ove sezone“, objasnila je ona.

Problem se, kako je navela Đurović, ne završava tu, jer neorganizovana TO Herceg Novog nije uspjela da za "100 i kusur dana" formira sve organe, otvori turističke informativne biroe i da počne ubirati boravišnu taksu za svakog prijavljenog gosta.

„Danas se ne zna koliko gostiju boravi u gradu, a sasvim sigurno ni jedan cent od gostiju prijavljenih u policiji nije se slio u opštinski budžet“, dodala je ona.

Đurović je rekla da su turističke agencije, koje su do sada obavljale taj posao relativno kvalitetno, sada izopštene.

Zato je, smatra ona, izvršni odbor TO Herceg Novi u značajnom konfliktu interesa.

Prema njenim riječima, Herceg Novi poznat je na evropskoj mapi i kao centar zdravstvenog turizma, ali je, dodala je Đurović, pitanje da li će tako i ostati.

„Približava se 29. maj, dan konačne odluke za Institut Igalo, a svi odbornici snose ličnu i profesionalnu odgovornost za budućnost ovog grada, ali najviše odbornici vlasti. Hoće li principi nadvladati lične interese - znaćemo uskoro“, zaključila je Đurović.

Bonus video: