Svetozaru Maroviću počasna funkcija?

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je “Vijestima” da je stigao veliki broj predloga opštinskih odbora za potpredsjednička mjesta, te da će lista kandidata biti utvrđena sjutra, na sjednici Predsjedništva. “O konkretnim imenima je rano govoriti. Nakon što Predsjedništvo utvrdi listu ,predloženi kandidati će biti pozvani da daju saglasnost do 3.juna. Zatim će Predsjedništvo 4. juna formirati konačnu listu, koju će 5. juna usvojiti Glavni odbor, kao i Izveštaj o radu i predlog novog Programa i Statuta partije"
27 komentar(a)
Svetozar Marović, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2015. 14:24h

Svetozar Marović više neće biti potpredsjednik DPS-a. Umjesto toga, on će dobiti počasno mjesto u vrhu vladajuće partije, najvjerovatnije predsjednika Političkog savjeta, tijela koje do sada nije postojao, kazao je izvor “Vijesti” iz užeg vrha te partije.

Marović juče nije htio da komentariše tu informacju.

Marović je, kako tvrdi izvor “Vijesti”, takvu odluku donio i prije nego je objavljeno da je njegova porodica na tajnom računu u Švajcarskoj imala 3,8 miliona eura. “Iako je kao funkcioner navikao na kritike, to mu je teško palo,” rekao je sagovornik.

Tako će nakon Kongresa, 20. juna, u najužem vrhu DPS-a od sadašnjih kadrova ostati najvjerovatnije samo predsjednik Milo Đukanović i politički direktor Tarzan Milošević.

Šef države Filip Vujanović nedavno je rekao da je skoro 17 godina potpredsjednik i da bi radije to mjesto ”oslobodio nekome ko će biti aktivan”.

“Želim da u DPS-u nađu razumijevanja za takav stav", kazao je Vujanović.

Lukšić je i ranije saopštio da se neće kandidovati za partijsku funkciju.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je “Vijestima” da je stigao veliki broj predloga opštinskih odbora za potpredsjednička mjesta, te da će lista kandidata biti utvrđena sjutra, na sjednici Predsjedništva.

“O konkretnim imenima je rano govoriti. Nakon što Predsjedništvo utvrdi listu ,predloženi kandidati će biti pozvani da daju saglasnost do 3.juna. Zatim će Predsjedništvo 4. juna formirati konačnu listu, koju će 5. juna usvojiti Glavni odbor, kao i Izveštaj o radu i predlog novog Programa i Statuta partije,”rekao je Milošević “Vijestima”.

Tako je, primjera radi, iz podgoričkog Odbora predloženo 53 kandidata za potpredsjednike, među kojima Duško Marković, Miodrag Stijepović, Daliborka Pejović, Milošević, Boro Vučinić.

Milošević je objasnio da i na dan Kongresa 20 delegata može da predloži predsjednika ili potpredsjednike.

Direktor DPS-a rekao je da su izabrani opštinski odbori nakon konferencija u 23 opštine i dvije gradske opštine. Od toga je 13 novih predsjednika i to u Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Plužinama, Danilovgradu, Šavniku, Rožajama, Plavu, Petnjci i Kolašinu.

“Dio njih je bio na čelu opštinskih odbora i bili su gradonačelnici što smo ocijenili nespojivim. U jednom djelu smo željeli promjene da bismo poboljšali rezultat i dinamizirali rad partije na tom nivou, u dijelu odbora su predsjednici bili dva mandata na funkcijama i naša je procjena da na njihova mjesta treba da dođu novi ljudi,”objasnio je Milošević.

Zamjenik predsjednika mijenja Đukanovića kad zatreba

DPS će zadržati četiri potpredsjednička mjesta i nakon Kongresa, a o funkciji počasnog predsjednika još se razmišlja, kazao je izvor “Vijesti”. O tome će biti odlučeno na Predsedništvu 4. juna, ali na osnovu dosadašnjih procjena najvjerovatnije od toga neće biti ništa, kazao je on.

Umjesto toga, najvjerovanije će biti uspostavljena pozicija zamjenika predsjednika. Njega će birati Đukanović iz redova potpredsjednika, a koji će ga mijenjati kada je odsutan ili na nekoj nespojivoj državnoj funkciji.

Kada su u pitanju potpredsjednici, izvjesno je da će jedan od njih biti Duško Marković, dok će ostala tri biti podijeljenja vodeći računa o regionalnoj i nacionalnoj zastupljenosti.Kao jedan od ozbiljnih pretendenata pominje se Mevludin Nuhodžić, član Predsjedništva.

Bonus video: