Počelo probijanje sniježnih nameta ka Plužinama

Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog 85 kilometara
6 komentar(a)
snjegočistač, Foto: Obrad Pješivac
snjegočistač, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.05.2015. 11:03h

Snjegočistač „Crnagoraputa“ u utorak popodne počeo je probijati sniježne namete sa regionalnog puta koji južnim padinama Durmitora povezuje 52 kilometra udaljene Žabljak i Plužine.

Ovaj putni pravac predstavlja poslednji u državi i šire na kome se ovaj posao obavlja, uvijek u drugoj polovini maja.

Kao i bezbroj puta za komandama Šmita sa rotofrezom je Mijat Kankaraš. Počeo je sa čišćenjem sa prevoja Sedlo kojim se put pruža kotom od 1907 metara.

"Put je ponegdje kopan a ponegdje pod snijegom, kroz Dobri do, preko Prijespe i kroz Todorov do. Sve to u dužini od desetak kilometara. „Veoma tvrdog snijega. Prvod dana smo stigli do Dobrog dola. Nakon toga slijedi složeniji dio posla jer su nameti postajali sve duži i visočiji. Danas ćemo odlučiti da li da u akciju uključimo još jednu mašinu koja bi iz pravca Pive krenula u susret. U svakom slučaju pred nama su još dva, tri dana posla", kaže Boro Žižić iz „Crnagoraputa“.

Osim što povezuje Žabljak i Plužine, ova saobraćajnica je dio kružnog puta oko Durmitora dugog 85 kilometara. Veoma atraktivna turistička ponuda pozanata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje ovu planinu sa svih strana a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari.

Prohodnost ovog puta je važna i za jezerske i pivske stočare zbog izdiga na katune. Čišćenje puta pogoduje turističkoj privredi jer je sezona raftinga Tarom odavno u zamahu a ovo je najkraći put od Žabljaka do Šćepan polja gdje rafteri pristaju na obalu, sjedaju u vozila i vraćaju se na Žabljak. O značaju ovog puta govori i interesovanje predstavnika turističke privrede za početak ove akcije.

Bonus video: