Članstvo Crne Gore u NATO doprinijeće stabilizaciji prilika na Balkanu

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva, na sastanku je razgovarano o evroatlantskoj perspektivi Crne Gore, aktuelnim bezbjednosnim izazovima u regionu, kao i modalitetima za unaprjeđenje bilateralne saradnje u oblasti odbrane
52 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Bojan Šarkić, Foto: Gov.me
Ministarstvo odbrane, Bojan Šarkić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.05.2015. 15:57h

Crna Gora je do sada ostvarila značajne rezultate na evroatlantskom putu i njeno članstvo u NATO-u dodatno će doprinijeti stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu, ocijenio je poljski državni podsekretar za bezbjednost Leszek Soczewica.

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, predvođena državnim sekretarom Bojanom Šarkićem sastala se danas sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Poljske, na čelu sa Soczewicom.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva, na sastanku je razgovarano o evroatlantskoj perspektivi Crne Gore, aktuelnim bezbjednosnim izazovima u regionu, kao i modalitetima za unaprjeđenje bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

„Soczewica je istakao da je Crna Gora do sada ostvarila značajne rezultate na evroatlantskom putu i ukazao na značaj doprinosa Crne Gore globalnom miru i stabilnosti. Kazao je da se učešćem pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama Crna Gora dokazala kao kredibilan i pouzdan partner, a njena Vojska potvrdila svoju interoperabilnost“, kaže se u saopštenju.

On je, dodaje se, pozitivno ocijenio i proaktivnu ulogu Crne Gore u regionu.

„Ističući uvjerenje da će članstvo Crne Gore u NATO dodatno doprinijeti stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu. S tim u vezi, izrazio je spremnost Poljske da Crnoj Gori pruži svu potrebnu pomoć i podršku, u cilju dobijanja poziva za članstvo“, navode iz Ministarstva.

Šarkić je ocijenio da je saradnja Crne Gore i Poljske veoma dobra i zahvalio je na kontinuiranoj podršci Poljske evroatlantskim i evropskim aspiracijama Crne Gore.

„On je informisao sagovornike o dosadašnjem toku intenziviranog i fokusiranog dijaloga i sprovedenim reformama u sektoru odbrane, ističući posvećenost Crne Gore intenzivnoj implementaciji reformi“, saopšteno je iz Ministarstva.

On ih je, dodaje se, upoznao i sa aktuelnim planovima Ministarstva odbrane u pogledu nastavka modernizacije i reorganizacije u cilju unapređenja interoperabilnosti Vojske Crne Gore.

„Šarkić je izrazio očekivanje da će do kraja ove godine Crna Gora dobiti pozivnicu za priključenje NATO Savezu“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: