Đukanović: Vojni savez sa Zapadom bitan za stabilnost regiona

Na pitanje da li, budući da je na čelu crnogorskih institucija već 26 godina, vidi svog nasljednika na horizontu, Đukanović je kazao da se dva puta samoinicijativno povlačio sa državnih funkcija
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot
Milo Đukanović, Foto: Screenshot
Ažurirano: 26.05.2015. 08:19h

Vojni savez sa Zapadom je jedan od prioriteta Crne Gore zbog, prije svega, bezbjednosti i stabilnosti regiona, kazao je premijer, Milo Đukanović.

On je, u intervjuu za italijansku Stampu, ponovio uvjerenje da će poziv Crnoj Gori za pristupanje NATO-u stići do kraja godine.

Na pitanje na koji način će sačuvati ravnotežu između Evrope i Rusije, imajući u vidu i tenzije u Ukrajini, Đukanović je kazao da je Rusija država koja je imala važnu ulogu u procesu obnove crnogorske državnosti.

“Kao jedna od ključnih svjetskih država, Rusija normalno ima svoje interese. Ali i male zemlje kao što je Crna Gora imaju svoje. Mi smo odabrali za strateške pravce naše državne politike članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji (EU). Ne protiv bilo koga, već za sebe”, rekao je Đukanović.

On je naveo da odnosi Rusije i Zapada nikada nijesu bili jednostavni, pa ni danas.

Đukanović je dodao da kriza u Ukrajini ne utiče samo na odnose Crne Gore i Rusije, već EU u cjelini, kao i njenih članica pojedinačno u odnosima s Moskvom.

Upitan zašto je Crna Gora dala prioritet vojnom savezu sa NATO-om, Đukanović je kazao da je to urađeno prije svega zbog bezbjednosti i stabilnosti regiona.

„Vjerujemo da će poziv Crnoj Gori uslijediti do kraja godine i da će to biti siguran stabilizator za region, i ohrabrenje za proevropske snage u svim našim državama. Istorija je pokazala da na Balkanu nikada nije bilo samoregulatornih mehanizama za preveniranje konflikata. Zato i danas zaostajemo za razvijenom Evropom“, objasnio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je odabrala za strateške pravce državne politike članstvo u NATO i EU.

Đukanović je naglasio da je Crna Gora “nedostajuća jadranska i mediteranska karika u lancu NATO-a”.

„Mislim da nije važno kolika je karika, već koliko je čvrsta. Mislim da će poziv i članstvo Crne Gore u NATO učvrstiti kredibilitet Alijanse. Ako i mali i veliki, svako prema svojim mogućnostima, vođeni zajedničkim vrijednostima, učine ono što treba da učine, svijet će biti stabilniji i bolji”, rekao je on.

Kako je naveo, još jedna stabilna država u NATO-u na Mediteranu pozitivna je vijest i za Mediteran.

“Što se međunarodnih misija tiče, Crna Gora se i danas ponaša kao da je punopravna članica NATO“, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li, budući da je na čelu crnogorskih institucija već 26 godina, vidi svog nasljednika na horizontu, Đukanović je kazao da se dva puta samoinicijativno povlačio sa državnih funkcija.

"Nažalost, nakratko, jer su događaji u Crnoj Gori tako diktirali. Sad sam fokusiran na obaveze koje su pred državom u procesu pristupanja NATO i EU. Gradimo društvo vladavine prava, nove institucije, novu državnu arhitekturu, sistem po mjeri evropskih standarda. To je bitno za svaku državu, posebno za male na politički trusnom Balkanu. Ako to uspijemo, daleko je manje važno ko je na vrhu političke piramide", rekao je Đukanović.

Bonus video: