Roćen: Ulaskom u NATO dobijaju i Crna Gora i region i Alijansa

On je naveo da se radi na ostvarenju tih ciljeva za dobro svih građana Crne Gore, „jer će članstvo u NATO ubrzati evropski put Crne Gore”
63 pregleda 14 komentar(a)
roćen_1, Foto: S.PRELEVIĆ
roćen_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 25.05.2015. 17:56h

Članstvo u NATO ubrzaće evropski put Crne Gore, rekao je glavni politički savjetnik predsjednika Vlade, Milan Roćen, navodeći da je siguran da je ulazak u Alijansu dobitna kombinacija za sve, prije svega za državu i region.

On je na tribini posvećenoj NATO integracijama u Bijelom Polju, kazao da je siguran da će ulaskom u NATO dobiti svi - Crna Gora, region, ali i Alijansa.

„Vlada Crne Gore do kraja ove godine ima dva strateška cilja, kojima je maksimalno posvećena - jedan je ekonomski, dinamiziranje ekonomskog rasta i razvoja, a drugi politički, dobijanje pozivnice za članstvo u NATO“, podsjetio je Roćen.

On je naveo da se radi na ostvarenju tih ciljeva za dobro svih građana Crne Gore, „jer će članstvo u NATO ubrzati evropski put Crne Gore”.

Roćen je podsjetio da ne postoji ni jedna država koja je u posljednjih dvadeset godina primljena u NATO da nije kasnije postala i članica Evropske unije, prenosi Radio Crne Gore.

On je naglasio da je Crne Gora izabrala upravo taj put na kojem je ostvarila impresivne rezultate, među kojima su 18 otvorenih poglavlja sa velikom vjerovatnoćom da tokom juna budu otvorena još dva nova.

“Sigurni smo da je članstvo Crne Gore u NATO dobitna kombinacija za sve, prije svega za Crnu Goru, ali i za region. To će biti ohrabrenje za sve proevropske snage u regionu ali i dobitna kombinacija za samu Alijansu jer će to učvrstiti njen kredibilitet u vremenu kada su pred njom veliki izazovi, kazao je Roćen.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša, smatra da je Crna Gora na dobrom putu.

“Mađarska odavno podsjeća na veliki napor i rezultate koje je Crna Gora ostvarila proteklih godina, što će joj najvjerovatnije dati šansu da prvi put u istoriji Alijanse neka država može da dobije poziv između dva samita”, naveo je on.

Poša je ocijenio da su šanse za dobijanje poziva u proteklih deset mjeseci znatno veće u odnosu na period prije Velsa ili poslije Velsa.

Ambasador Slovačke František Lipka kazao je da je Crnoj Gori mjesto u društvu demokratskih država koje su izabrale kolektivni način bezbjednosti.

Prema njegovom mišljenju, članstvo u NATO je jedini način na koji se može stabilizovati “trusno ” područje Balkana.

On smatra da je u decembru "poprilično realan" konsezus članica Alijanse za upućivanje poziva Crnoj Gori.

Ambasador Bugarske Mladen Červenjakov, ukazao je da za opstanak male države na Balkanu postoje tri modela - da formira jaku vojsku sa modernim i skupim naoružanjem, proglašenje neutralnosti koja, naveo je, ne daje garancije da će i druge države u datom trenutku poštovati tu neutralnost i treći je članstvo u nekom bezbjedonosnom savezu.

“Nakon demokratskih promjena, Bugarska je izabrala treći put koji se vremenom pokazao najboljim rješenjem. Poslije jedanest godina članstva u NATO savezu, možemo reći da je iza nas jedanest uspješnih i bezbjedonosno sigurnih godina ”, kazao je Červenjakov.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje i predsjednik opštinskog odbora Demokratske partije socijalista, domaćina tribine, Abaz Kujović, smatra da su mir i stabilnost glavni razlozi zbog kojih Crna Gora treba da bude članica NATO.

“Imajući u vidu činjenicu da nema generacije koja nije učestvovala bar u jednom ratu, ista je dovoljan razlog da budemo dio NATO saveza, jer nijesmo sami u stanju da obezbijedimo trajni mir i stabilnost“, naveo je on.

Bonus video: