Zatvoren centar za britanske vize: Pasoš Vujanovićeve ćerke poslali drugoj osobi

Centar za izdavanje britanskih viza, "Teleperformans" zatvoren je od strane crnogorskih vlasti 18. maja jer, kako piše britanski list, kompanija nije bila registrovana i nije plaćala nikakve poreze
60 pregleda 33 komentar(a)
Velika Britanija viza
Velika Britanija viza
Ažurirano: 23.05.2015. 06:48h

Crnogorske vlasti zatvorile su kontroverznu kompaniju koja je u Podgorici izdavala britanske vize za građane Crne Gore jer je poslovala nelegalno ne plaćajući porez, piše renomirani britanski list "Independent".

Centar za izdavanje britanskih viza, "Teleperformans" zatvorile su crnogorske vlasti 18. maja jer, kako piše britanski list, kompanija nije bila registrovana i nije plaćala nikakve poreze.

"Independent" navodi da je "Teleperformans", inače francuska kompanija, od britanske vlade za usluge izdavanja viza dobijala milione.

"Teleperformans je zatvoren uprkos tome što se jedina bavila aplikacijama za britanske vize u Crnoj Gori od marta 2014, kada je preuzela odgovornost za to od britanske ambasade ugovorom koji je njom potpisala. "Teleperformans" je od britanske vlade dobijao 300 miliona funti za pet godina za slične usluge u 74 države širom svijeta" navodi "Independent".

Menadžeri kompanije su, prema pisanju "Independenta" i tvrdnji bivših radnika "Teleperformansa" u Podgorici, ignorisali upozorenja povodom zakonskog statusa.

"Od samog početka, ja i kolege smo pitali da li je kompanija registrovana i zbog čega nije registrovana. Bili smo uporni ali oni nisu slušali. Mislim da su bili jako nespremni", rekao je jedan od bivših zaposlenih u "Independentu".

Britanski list navodi da su iz poreske uprave u izjavi kazali da su izvršili reviziju poslovanja "Teleperformansa" nakon dojave anonimnog građanina.

"Tokom inspekcije utvrđeno je da kompanija nije registrovala poslovanje u centralnom registru Privrednog suda ili u registru Poreske uprave", naveli su iz Poreske uprave.

Iz Poreske uprave kazali su "Independentu" da je centar za izdavanje viza sankcionisan zatvaranjem dok se neregularnosti ne isprave i da će "pokrenuti procedure prema odgovornim licima".

"Independent" piše da će u međuvremenu crnogorski građani koji žele u Britaniju morati da za vize kontaktiraju centre u Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Portparol britanske vlade “Independentu” je kazao da je odsjek za vize i imigraciju upoznat sa zatvaranjem centra i da sa "Teleperformansom" razgovaraju o tom slučaju.

Problemi od starta

Birtanski list piše da su im bivši zaposleni u toj kompaniji u Podgorici kazali da je problema u poslovanju bilo od samog starta.

"Odlaganja i zabune zbog britanskih viza rezultirali su fizičkim prijetnjama zaposlenima od strane javnosti" citira "Independent" bivše zaposlene.

"U jednom posebno blamirajućem slučaju prošlog ljeta pasoš kćerke predsjednika Filipa Vujanovića, Nine Vujanović, greškom je poslat drugoj osobi koja je aplicirala za vizu" piše "Independent".

Bonus video: