Lukšić: Imamo jasnu viziju kao odgovorni partner regiona

Lukšić je, u kontekstu jačanja regionalne saradnje, podsjetio na važnost izbalansirane podjele rukovodećih pozicija u regionalnim organizacijama i inicijativama kako bi sve zemlje regiona mogle podjednako da budu zastupljene u tim mehanizmima i time direktnije doprinose zajednickim interesima regiona
3 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 22.05.2015. 17:26h

Crna Gora ima jasnu viziju budućnosti kao odgovorni partner regiona i dio demokratske i moderne Evrope, poručio je crnogorski šef dilomatije Igor Lukšić, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Tirani.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da je Crna Gora posvećena da doprinese konstruktivnom dijalogu i unaprijeđivanju projektno-orjentisane saradnje koja bi bila od višestruke koristi svim zemljama jugoistočne Evrope za razvoj institucionalnih kapaciteta i sveukupnu reformu društva zasnovanog na zajedničkim evropskim i evroatlantskim vrijednostima.

"Izrazio je uvjerenje da će konkretna projektna aktivnost, podržana od RCC, odraziti zajedničke političke ciljeve i pretočiti se u opipljive dokaze napretka zemalja regiona u pravcu izgradnje ekonomske stabilnosti i razvoja, što je garancija dugoročne stabilnosti i dinamičnog razvoja jugoistočne Evrope", kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić je, kako se navodi, prenio očekivanja da će države Zapadno-balkanske šestorke, kroz okvir Berlinskog procesa, konkretizovati projektnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, u prvom redu kroz inftrastrukturne projekte u transportu i energetici, i time stvoriti uslove za individualni i zajednički ekonomski oporavak regiona i njegovu evropsku perspektivu.

"Osim ovog Procesa, kazao je da su oči regiona uprte i u implementaciju Strategije razvoja jugoistočne Evrope do 2020. godine (SEE 2020) kojom se predviđa smanjenje nezaposlenosti kroz otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta, povećanje BDP po glavi stanovnika sa 38 odsto na 46 odsto EU prosjeka i ukidanje biznis barijera, što će usloviti ekonomski rast i privući investitore da ulažu u region, a samim tim i stvoriti novu finansijsku perspektivu regiona", dodaje se u saopštenju.

Lukšić je ukazao na važnost istorijske i geografske povezanosti regiona kroz promociju bogatog kulturnog nasljeđa koji posjeduje.

"Na tim linijama, osvrnuo se na ulogu Crne Gore kao koordinatora kulturne i kreativne dimenzije Strategije SEE 2020 i kao domaćina Radne grupe RCC-a za kulturu i društvo na Cetinju i zahvalio na podršci zemalja regiona crnogorskom predlogu o tzv. „Kulturnoj integraciji i rastu“, čija je osnovna ideja investiranje u ekonomski razvoj promovisanjem kulturne baštine i cjelokupna regionalna kulturna rehabilitacija", kazali su iz Ministarstva.

Lukšić je, u kontekstu jačanja regionalne saradnje, podsjetio na važnost izbalansirane podjele rukovodećih pozicija u regionalnim organizacijama i inicijativama kako bi sve zemlje regiona mogle podjednako da budu zastupljene u tim mehanizmima i time direktnije doprinose zajednickim interesima regiona.

Na sastanku, čiji je domaćin bio albanski šef diplomatije Ditmir Bushati, osim Lukšića, učestvovali su visoki zvaničnici trinaest zemalja učesnica SEECP, među kojima i potpredsjednk Vlade Makedonije za evropske odnose Fatmir Besimi, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministri Rumunije i Bugarske, kao i visoki predstavnici Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i partnerskih međunarodnih organizacija.

"U fokusu sastanka bila su aktuelna kretanja u regionu jugoistočne Evrope i uloga SEECP-a u jačanju regionalne saradnje, kao preduslova evropske integracije zemalja učesnica inicijative", dodaje se u saopštenju.

SEECP je, kako su kazali iz Ministarstva, nakon gotovo 20 godina postojanja, potvrđen kao važan politički forum jugoistočne Evrope koji doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona na putu integrisanja u evropske i evro-atlantske strukture.

"Jednoglasno je prepoznata njegova strateška uloga u procesima regionalne saradnje, kako kroz saradnju zemalja učesnica, tako i kroz intenzivnu saradnju sa brojnim regionalnim mehanizmima".

"Pohvaljeni su napori inicijative u promovisanju principa tzv. „regionalnog vlasništva“, koji sprovodi kroz aktivnosti RCC-a, svog operativnog tijela, čime su zemlje regiona dobile zadatak da, na linijama izgradnje i očuvanja dobrosusjedskih odnosa i konstruktivne saradnje, a uvažavajući svoje potrebe i prioritete, sarađuju na pitanjima od nacionalnog i zajedničkog interesa, u cilju ostvarivanja zajedničkih integrativnih aspiracija“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, visoki predstavnici zemalja učesnica Procesa odobrili su Tiransku Deklaraciju koja će biti usvojena na predstojećem Samitu šefova država i vlada SEECP koji će se održati u glavnom gradu Albanije, 26. maja.

"U njoj se ističe snažna posvećenost uključenih zemalja demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda kao preduslova saradnje u regionu i promoviše se zajedničko stremljenje da se, kroz politiku dobrosusjedstva, intenzivira saradnja u političkoj, bezbjednosnoj, ekonomskoj, privrednoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi", precizira se u saopštenju.

Usvajanjem Deklaracije, kako se pojašnjava, potvrdiće se uloga SEECP-a kao glavnog političkog aktera regionalne saradnje u ovom dijelu Evrope na putu članstva njenih učesnica u EU i NATO, kroz podršku politici proširenja Evropske unije i regionalnom doprinosu miru i stabilnosti na globalnom nivou.

"Jednoglasno je podržan reizbor aktuelnog generalnog sekretara RCC-a Gorana Svilanovića na period od tri godine i odobren godišnji Izvještaj o radu RCC za 2014-2015. godinu", dodaje se u saopštenju.

Saopšteno je da je na marginama sastanka, Lukšić imao je vise bilateralnih susreta sa kolegama iz regiona sa kojima je razmijenio mišljenja o regionalnim dešavanjima i evropskim i evroatlantskim procesima.

"Sa albanskim šefom diplomatije Ditmirom Bušatijem potpisao je Sporazum o saradnji u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije, kojim dvije zemlje izražavaju namjeru da razvijaju redovni politički dijalog u cilju unaprijeđenja saradnje u integracionom procesu i afirmacije evropskih vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj saradnji“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je učestvovao i na radnom ručku ministara zapadnog Balkana, koji je održan uoči sastanka šefova diplomatija, na kome je podržana Zajednička Deklaracija o saradnji mladih, koja ima za cilj podsticanje uloge i mobilnosti mladih u interesu njihove bolje i veće perspektive i doprinosa konstruktivnim procesima u regionu jugoistočne Evrope.

Bonus video: