STUPIO NA DUŽNOST

Aleksandar Eraković ambasador Crne Gore u Portugalu

Na svečanoj ceremoniji održanoj u predsjedničkoj palati Belem u Lisabonu, Eraković je predao akreditivna pisma Silvi, koji je kazao da u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crna Gora može računati na punu pomoć njegove zemlje
751 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2015. 19:26h

Ambasador Aleksandar Eraković predao je akreditivna pisma predsjedniku Portugala Anibal Kavacio Silvi, čime je stupio na dužnost ambasadora Crne Gore u toj državi na nerezidentnoj osnovi.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u predsjedničkoj palati Belem u Lisabonu, Eraković je predao akreditivna pisma Silvi, koji je kazao da u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crna Gora može računati na punu pomoć njegove zemlje.

"Posebno u svijetlu predstojeće odluke NATO saveza, čiji je Portugal jedan od osnivača, o upućivanju poziva našoj zemlji za punopravno članstvo. Predsjednik Silva je takođe podvukao da Portugal želi da intenzivira bilateralnu saradnju sa Crnom Gorom, posebno na ekonomskom planu, a tokom razgovora je bilo riječi i o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu", saopšteno je iz MVPEI.

Eraković je zahvalio Silvi na dosadašnjoj pomoći koju je Portugal pružio Crnoj Gori na njenom evroatlantskom putu i podsjetio da je Crna Gora krenula na taj put potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2007. godine upravo za vrijeme portugalskog predsjedavanja.

"Naglasio je da takvu konstruktivnu saradnju Crna Gora očekuje i u narednim etapama svog pridruživanja EU I NATO. Eraković je prenio i snažan interes Vlade Crne Gore da unaprijedi bilateralnu saradnju sa Portugalom kroz jačanje ugovorno-pravne osnove, razmjenu posjeta na najvišem nivou i intenziviranje ekonomskih odnosa dvije zemlje", kaže se u saopštenju.

Tokom boravka u Lisabonu, novoimenovani ambasador Crne Gore razgovarao je i sa ministrom vanjskih poslova Portugala Rui Machetom.

Galerija