Grbovi na zastavama stoje naopako

Heraldičar Aleksandar Samardžić ističe da je na podgoričkim ulicama trebalo istaknuti vertikalne zastave, kako bi grb stajao uspravno
433 pregleda 165 komentar(a)
Zastave, Foto: Luka Zeković
Zastave, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.05.2015. 06:38h

Uprkos Odluci o utvrđivanju etalona zastave Crne Gore, podgorička uprava okitila je gradske ulice horizontalnim zastavama, iako je predviđeno da se u tim prilikama koriste vertikalne.

Povodom proslave devete godišnjice nezavisnosti, uprava Glavnog grada okitila je zastavama Bulevar Svetog Petra Cetinjskog i Ulicu slobode. Kuriozitet je da zastave nijesu istaknute na jarbolima, već vise na žicama iznad saobraćajnica.

Odlukom Vlade iz 2004. godine, Crna Gora ima horizontalnu zastavu koja je najčešće u upotrebi, kao i vertikalnu na kojoj grb stoji uspravno na uzdužnom dijelu barjaka. Horizontalna se najčešće koristi na proslavama, dok je vertikalna istaknuta ispred Vlade, Skupštine Crne Gore i predsjedništva.

Heraldičar Aleksandar Samardžić ističe da je na podgoričkim ulicama trebalo istaknuti vertikalne zastave, kako bi grb stajao uspravno.

On je naveo da zakon nije prekršen isticanjem horizontalnih zastava.

“Vertikalne zastave se namjenski izrađuju, ali zamislite situaciju da imate samo horizontalnu zastavu. U tom slučaju, skiptar ili žezlo mora biti gore dok je šar sa donje strane. Ukoliko skiptar nije bliže jarbolu zastava je pogrešno postavljena”, kazao je Samardžić.

Samardžić, koji radi u Upravi za zaštitu kulturnih dobara, smatra da zastave nijesu istaknute estetski, jer nijesu na jarbolima već na žicama. On je istakao i da bi razmak između dvije zastave trebalo da bude barem 10 metara.

“Ne ističu se zastave na konopcu između dvije bandere, jer zašto se onda prave jarboli i držači zastave”, smatra on.

Iz uprave Glavnog grada “Vijestima” nijesu odgovorili ko je postavio zastave, da li je raspisan tender i koliko je koštalo ukrašavanje grada.

Bonus video: