Đukanović: Procesi u regionu opominju da moramo biti oprezni

Premijer je večeras u vili Gorica priredio prijem povodom devet godina obnove nezavisnosti
78 pregleda 117 komentar(a)
Prijem, Dan nezavisnosti, Foto: Zoran Đurić
Prijem, Dan nezavisnosti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.05.2015. 19:34h

Premijer Milo Đukanović poručio je da je Crna Gora u neprekidnom progresu, u istrajnom, mjerljivom i vidljivom napretku, na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Premijer je večeras u vili Gorica priredio prijem povodom devet godina obnove nezavisnosti.

"Stabilnost, rezultati u reformama, prosperitetan ekonomski i demokratski razvoj, i kontinuiran progres u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, daju realnu nadu da Crna Gora do kraja godine dobije poziv za članstvo u NATO, što će, kako je naveo, dodatno ohrabriti unutrašnje pozitivne procese i osnažiti stabilnost cijelog regiona" rekao je Đukanović.

On je dodao da "aktuelni procesi u regionu opominju da po pitanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu moramo biti u stalnom oprezu". “Zato je veoma važno da svi izazovi naslijedjeni iz vremena raspada jugoslovenske države budu pod pojačanom pažnjom Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih činilaca" rekao je Đukanović.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali šef parlamenta Ranko Krivokapić, većina ministara, ambasadorka SAD Margaret Ujehara, ambasadorka Francukse Veronik Brumo, šef Delegacije EU Mitja Drobnič, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović.

Crna Gora je najprosperitetnija ekonomija u ovom dijelu Evrope

Crna Gora je danas najprosperitetnija ekonomija u ovom dijelu Evrope. Regionalni lider u evropskoj i evroatlantskoj integraciji. Ovi uspjesi su utoliko veći, jer su ostvareni u vremenu dugotrajuće globalne ekonomske krize, i promijenjenom geopolitičkom kontekstu u Evropi. Aktuelni procesi u regionu opominju da po pitanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu moramo biti u stalnom oprezu. Zato je veoma važno da svi izazovi naslijedjeni iz vremena raspada jugoslovenske države budu pod pojačanom pažnjom Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih činilaca, kazao je Đukanović u govoru povodom Dana nezavisnosti 21. maja.

"Iako je ovo prilika da kao neposredni akteri i svjedoci rado evociramo uspomene na taj pobjednički trijumf, i trenutak da se s razlogom podsjetimo da je naš 21. maj civilizacijski iskorak vrijedan crnogorskog 21. vijeka, večeras ću istaći najbitnije. Na političkom poprištu borbe za nezavisnost preuzeli smo odgovornost za nebrojeno mnogo društvenih, političkih, ekonomskih, kulturno-emancipatorskih izazova. I zaista, nakon devet godina stojimo s obnoviteljskim bremenom odgovornosti, radosni što ponosno možemo reći: mi jesmo u neprekidnom progresu, u istrajnom, mjerljivom i vidljivom napretku, na unutrašnjem i međunarodnom planu", istakao je Đukanović.

On je dodao da su brži ekonomski i demokratski razvoj najpouzdaniji garant preveniranja problema koji bi ovaj dio Evrope mogli zadržati u stanju nepouzdane stabilnosti.

"Posebno je važna unutrašnja integracija regiona, modernizacija i izgradnja putne i energetske infrastrukture, i povezivanje sa evropskim koridorima. Berlinski proces i konkretnija i izdašnija podrška Brisela u tom pravcu, jedini su put brže evropeizacije Zapadnog Balkana.Obnovom nezavisnosti i međunarodnim priznanjem stvorili smo preduslove da gradimo Crnu Goru po mjeri potreba naših građana, u duhu vlastitih razvojnih specifičnosti, u skladu sa standardima Evrope 21. vijeka. Izdašne resurse koje imamo moramo brže stavljati u funkciju dinamičnijeg i održivog ekonomskog rasta i boljeg života za sve građane. U tom cilju, moramo biti još efektivniji u izgradnji konkurentnog poslovnog ambijenta i najpouzdanijeg okvira za privlačenje investicija i za biznis", rekao je crnogorski premijer.

Po njegovim riječima, izgradnja autoputa, završetak započetih i realizacija novih krupnih projekata u turizmu i energetici uveliko će promijeniti sliku Crne Gore i unaprijediti kvalitet života crngorskih građana.

"Istovremeno, naš politički sistem moramo učiniti funkcionalnijim i efikasnijim. Posvećeni smo izgradnji institucija utemeljenih na vladavini prava, kompetentnih da donose odluke i preuzimaju odgovornost za njihovo izvršavanje, u skladu sa ustavnom podjelom vlasti. Stabilnost, rezultati u reformama, prosperitetan ekonomski i demokratski razvoj, i kontinuiran progres u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, daju realnu nadu da Crna Gora do kraja godine dobije poziv za članstvo u NATO, što će dodatno ohrabriti unutrašnje pozitivne procese i osnažiti stabilnost cijelog regiona", kazao je Đukanović

Bonus video: