DPS Pljevlja mijenja statute ustanova zbog odanih kadrova

Kao mogući kandidat za direktora gradske biblioteke pominje se profesor geografije Pavle Čolović, kojeg je DF optuživao da je DPS navodno u njegovoj garaži kupovao lične karte na dan izbora u maju prošle godine
6 komentar(a)
knjiga, udžbenik, biblioteka, Foto: Shutterstock.com
knjiga, udžbenik, biblioteka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.05.2015. 15:45h

Da se lokalna vlast u Pljevljima suočava se sa nedostatkom kadra govori i podatak da su primorani da mijenjaju statute javnih ustanova, kako bi upodobili uslove za svoje odane kadrove.

Tako je Savjet javne ustanove Biblioteka "Stevan Samardžić" odlučio da promijeni statut jer je dosadašnji predviđao da za mjesto direktora biblioteke može konkurisati kandidat sa položenim stručnim ispitom za bibliotekara.

U obrazloženju Odluke na koju saglasnost treba da da SO navedeno je da u Zakonu o kulturi, Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti i u Odluci o organizovanju JU Narodna biblioteka nigdje nije precizirano da direktor biblioteke mora imati zvanje bibliotekara.

"Zakon ne precizira stručni profil direktora već se to reguliše Statutom kao najvišim aktom ustanove", navodi se u obrazloženju Savjeta.

Kao mogući kandidat za direktora gradske biblioteke pominje se profesor geografije Pavle Čolović, kojeg je DF optuživao da je DPS navodno u njegovoj garaži kupovao lične karte na dan izbora u maju prošle godine.

Na čelu Savjeta biblioteke ranije je izabrana Nada Borović, kojoj se sudi za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju prilikom dodjele jednokratne novčane pomoći uoči izbora 2012.

Za direktora Biblioteke, kako je propisano u sadašnjem Statutu, može biti izabran kandidat koji ima visoku školsku spremu društvenog smjera, položen stručni ispit za bibliotekara i najmanje tri godine radnog iskustva u bibliotečkoj djelatnosti.

Novi Savjet je ovaj dio izmijenio i predložio da kandidat umjesto tri godine iskustva u bibliotečkoj djelatnosti moraju imati tri godine radnog iskustva u oblasti obrazovanja i kulture.

Bonus video: