DF će poslati ponudu: Zvaće Krivokapića u prelaznu vladu

Medojević smatra da će u slučaju da aktuelni lider SDP-a izgubi na kongresu, koji će se održati 3. juna, Đukanović raspisati vanredne izbore, upozoravajući da opozicija mora biti spremna na takav scenario
50 komentar(a)
Nebojša Medojević, čelnici SDP, Foto: Vesko Belojević
Nebojša Medojević, čelnici SDP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.05.2015. 14:55h

Demokratski front (DF) će pozvati lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića na formiranje prelazne vlade i ulične proteste, kako bi se vanredni izbori održali po regularnim uslovima, izjavo je član predsjedništva Fronta Nebojša Medojević.

On je kazao da će DF uličnim protestima i pritiskom u parlamentu, pokušati da natjera Demokratsku partiju socijalista (DPS) na reformu izbornog sistema prije raspisivanja novih izbora. Medojević je pojasnio da se Front uveliko sprema za proteste i da očekuje podršku.

“Veoma je važno kako će se Krivokapić ponašati nakon kongresa i hoće li imati većinu u poslaničkom klubu. Ukoliko Krivokapić zadrži većinu u klubu, (Milo) Đukanović će imati problema da raspiše vanredne izbore po neregularnim uslovima. Ako većina u parlamentu bude za prelaznu Vladu i uz pritisak protesta, Đukanović neće imati puno izbora”, kazao je Medojević.

On smatra da će u slučaju da aktuelni lider SDP-a izgubi na kongresu, koji će se održati 3. juna, Đukanović raspisati vanredne izbore, upozoravajući da opozicija mora biti spremna na takav scenario. U tom slučaju, smatra on, opozicione partije moraju odgovoriti protestima.

“Ne smijemo pristati na još jedne izbore koji će se održati u atmosferi pritisaka, zloupotreba resursa i krađe glasova. Front je jasno dao do znanja da će organizovati proteste i pripremiti logistiku. Očekujemo podršku ostalih”, rekao je on.

Medojević je istakao da predstavnici Fronta za proteste traže podršku međunarodne zajednice, navodeći da očekuje da se po tom pitanju izjasne i ostale opozicione partije. Funkcioner Fronta kazao je da čelnici tog saveza svakodnevno komuniciraju sa građanima kako bi vidjeli postoji li podrška za izlazak na ulice, navodeći da će nastaviti sa održavanjem tribina po crnogorskim gradovima.

On očekuje da politički zahtjevi DF-a budu prihvatljivi svima, navodeći da će u završnoj fazi priprema pozvati i NVO i sindikate da se pridruže protestima. “Veoma smo zadovoljni reakcijama građana. Ljudi su ohrabreni i dešavanjima u Makedoniji, jer vide da se sa ulice može poslati jasan odgovor diktatorskim režimima”, kazao je on.

Bonus video: