Poslanik EP za ubrzanje proširenja EU na zapadni Balkan

To bi, uvjeren je Bogovič, mladima dalo nadu u bolju budućnost u svojim zemljama, dok bi u suprotnom, nespremnost EU za širenje na Zapadni Balkan mogla da dovede do novih tragičnih događaja, a što bi moglo da utiče na stabilnost zemalja EU
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2015. 09:38h

Evropski poslanik iz Slovenije Franc Bogovič pozvao je prvog dana majskog zasjedanja Evropskog parlamenta na ubrzanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan i jačanje pretpristupne pomoći EU za razvoj ovog regiona.

On je upozorio je da najnovija događanja u Makedoniji, na Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini pokazuju da su te zemlje daleko od stabilnosti koja bi omogućila razvoj regiona, kaže se u saopštenju iz kabineta ovog evropskog parlamentarca.

Imajući u vidu da na Zapadnom Balkanu živi oko 20 miliona stanovnika, što, kako je naveo, čini oko četiri odsto ukupnog stanovništva na evropskom kontinentu, Bogovič je ukazao da to ne bi bio veliki "zalogaj" i problem za EU.

"Sa druge strane, odlaganje proširenja ili održavanje statusa kvo u procesu evropskih integracije Zapadnog Balkana bi samo još više produbilo političku nestabilnost čije posljedice se sada najbolje vide u zabrinjavajućoj situaciji u Makedoniji, a mogao bi da se pojača i zaostatak u razvoju tih zemalja za zemljama članicama EU", rekao je on.

Zbog toga je, kako je istakao, potrebno pažljivo razmisliti o procesu proširenja EU na Zapadni Balkan i pružiti jasniji odgovor na to kakva je evropska perspektiva tog prostora.

Političke nesuglasice u višenacionalnoj Bosni i Hercegovini i Makedoniji, veliki broj izbjeglica sa Kosova kao i spor o imenu između Makedonije i Grčke su problemi kojima EU mora dati apsolutnu prednost, smatra slovenački poslanik.

"Čvrsto sam uvjeren da je potrebno ubrzati proces proširenja EU i ojačati prisustvo evropskih vrijednosti na Balkanu", istakao je on.

Za to je, kako je objasnio, potrebno okončati grčko-makedonski spor oko imena, ojačati pretpristupnu pomoć EU i omogućiti brži razvoj regiona kako bi on što brže uhvatio korak sa državama EU.

To bi, uvjeren je on, mladima dalo nadu u bolju budućnost u svojim zemljama, dok bi u suprotnom, nespremnost EU za širenje na Zapadni Balkan mogla da dovede do novih tragičnih događaja, a što bi moglo da utiče na stabilnost zemalja EU.

Bonus video: