Kover: Nema prepreka za poziv u NATO do kraja godine

„Događaji u Makedoniji šalju tu poruku, kao i drugi koji su bili prijeteci. Naša javnost bi na osnovu toga trebalo da shvati koliko je važno dobiti bezbjednosnu zaštitu“, ocijenio je Krivokapić
62 pregleda 2 komentar(a)
Laslo Kover, Foto: Skupstina.me
Laslo Kover, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 19.05.2015. 11:03h

Za Crnu Goru je važno da postane članica NATO-a zbog ukupne bezbjednosne situacije na zapadnom Balkanu, ocijenili su predsjednici crnogorskog i mađarskog parlamenta, Ranko Krivokapić i Laslo Kover.

Oni su se sastali na marginama proljećnog zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO i razgovarali o evroatlantskim integracijama Crne Gore u susret odluci o pozivu.

„Stav država članica ne može se predvidjeti, ali mislim da je, zbog situacije u regionu zapadnog Balkana, važno da Crna Gora postane članica NATO-a. Time će se ojačati stabilnost regije", rekao je Kover crnogorskim novinarima nakon sastanka sa Krivokapićem.

Prema njegovim riječima, poziv i članstvo Crne Gore u Alijansi djelovali bi podsticajno na druge države.

"Pozivom Crnoj Gori pokazali bi da, ako se ispoštuju svi uslovi ima perspektive za ulazak u NATO i svih drugih država ja regiona", ocijenio je Kover.

On je, komentarišući napredak koji je Crna Gora postigla na putu učlanjenja u Alijansu, ocijenio da nema nikakvih prepreka da Crna Gora dobije poziv za članstvo.

„Imao sam priliku da se sretnem sa senatorom Majklom Tarnerom, pitao sam ga konkretno o poziciji Crne Gore, na osnovu njegovog odgovora znam da Amerika podržava članstvo Crne Gore“, rekao je Kover.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je odgovorila na postavljene zadatke i sve izazove.

„Na osnovu toga mislim da nema nikakvih prepreka da Crna Gora dobije pozv do kraja godine“, rekao je Kover.

Sa geopolitičkog aspekta, kako je naveo, Crna Gora se nalazi u drugačijoj poziciji u odnosu na Ukrajinu ili Gruziju.

„Mislim da bi bilo pogrešno da se ne donese pozitivna odluka o prijemu Crne Gore. Pozivom bi se i potvrdio princip otvorenih vrata za koji se Alijansa zalaže“, rekao je Kover.

Krivokapić se, komentarisuci nedavna desšvanja u Makedoniji, saglasio sa mađarskim kolegom u ocjeni da je članstvo u NATO-u neophodno kako bi se zaštitila bezbjednost države.

On je podsjetio da je do odluke ostalo još nekoliko mjeseci, ukazujući na to da, nakon događaja u Makedoniji, ali i drugih dešavanja u regionu, pokazuju da bi Balkan opet mogao postati „opasno područje“.

„Događaji u Makedoniji šalju tu poruku, kao i drugi koji su bili prijeteci. Naša javnost bi na osnovu toga trebalo da shvati koliko je važno dobiti bezbjednosnu zaštitu“, ocijenio je Krivokapić

On je podsjetio da su poruke crnogorskih partnera ohrabrujuce i da je sad "stvar u nasim rukama", kada je u pitanju povećanje javne podrške i ispunjanje poznatih kriterijuma u četiri oblasti.

"Sigurni smo da je stvar u našim rukama, jer su svi prijatelji poslali poruku da se očekuje veća podrška javnosti i nastavak onih poruka koje idu dobrim tokom", rekao je Krivokapić.

Svi prijatelji su, kako je naveo, spremni da procijene rezultate Crne Gore, a ocjene su dobre. "Najsigurniji ste kada imate u svojim rukama sudbinu".

„Mislim da smo u završnici kada je potrebno krenuti u šprint, ali koji garantuje uspjeh“, poručio je Krivokapić.

Hende: Jasna podrškaza integracije

Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, sastao se u Budimpešti i sa ministrom odbrane Mađarske.

Mađarska je jedna od država koje su Crnoj Gori najviše pomogle da učvrsti poziciju u evroatlantskim integracijama, ocijenio je Krivokapić, dok je ministar odbrane te države, Čaba Hende poručio da će i dalje podržavati Crnu Goru.

Krivokapić i Čaba su u Budimpešti razgovarali o saradnji dvije države, ali i o poziciji Crne Gore u procesu priključenja Alijansi.

Čaba je poručio da je zadovoljan što su predstavnici parlamenata NATO članica na proljećnom zasijedanju, a na inicijativu Mađarske, podržali da se odluka o pozivu Crnoj Gori donese do kraja godine.

On je podsjetio da je Mađarska kotakt država za Crnu Goru u procesu intgracija u NATO, navodeći da sa te pozicije mogu podržati i pomoći Crnoj Gori.

„Crna Gora i ubuduće može da računa na našu jasnu podršku“, kazao je Čaba novinarima nakon sastanka sa Krivokapićem.

Krivokapić je zahvalio na podršci Mađarske Crnoj Gori na putu ka NATO-u. „Sad već zajedno usaglašavamo napore da bi ta odluka postala konačna do kraja godine“.

„Mađarska je jedna od država koja se najviše pomagala Crnoj Gori u ispunjanju kriterijuma za NATO“, ocijenio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Mađarska je, prvenstveno u dijelu odbrambenih priprema Vojske Crne Gore, uradila „veliki posao“.

Krivokapić je podsjetio da je Crna Gora bila u sastavu mađarskog kontigenta u Avganistanu.

„Mađarska dobro poznaje Balkan, već smo prijatelji koji imaju puno zajedničkih dostignuća i današnji sastanak pokazuje da ćemo i biti bliski prijatelji i u crnogorskom članstvu u NATO-u“, rekao je Krivokapić.

On je zahvalio Mađarskoj i svim institucijama te države na svemu što su, kako je naveo, uradili da Crna Gora ojača svoju poziciju pred odluku ministara o članstvu.

U Budimpešti je završeno proljećno zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO-a, sa kog su poslate pozitivne poruke o napretku Crne Gore u NATO integracijama i na kojoj je usvojena Deklaracija o proširenju.

Deklaracijom se, na inicijativu Mađarske, preporučuje državama članicama da do kraja godine odluče o pozivu Crnoj Gori, ali i aspirantima da „udvostruče svoje napore“ kako bi dostigli postavljeni spoljnopolitički cilj.

Bonus video: