Đukanović: Postavljeni čvrsti temelji za zahtjevniju fazu pregovora sa EU

“Ocijenjeno je da se pregovori odvijaju planiranom dinamikom, uz fokus na kvalitet reformi koji je preduslov dostizanja evropskog kvaliteta života", kaže se u saopštenju
8 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.05.2015. 15:16h

Crna Gora je postavila čvrste temelje za sljedeću, zahtjevniju fazu evropskih integracija u kojoj se očekuju mjerljivi rezultati, ocijenio je Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, kojim je predsjedavao premijer Milo Đukanović.

„Sprovođenje akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, kroz sveobuhvatnu zakonodavnu aktivnost i rad na daljoj izgradnji efikasnih institucija, već je počeo da daje rezultate. U tom kontekstu, istaknuto je da je Crna Gora postavila čvrste temelje za sljedeću, zahtjevniju fazu u kojoj se očekuju mjerljivi rezultati“, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da je Kolegijum u proširenom sastavu, uz učešće ministara pravde, unutrašnjih poslova i ljudskih i manjinskih prava, kao i predsjednice Vrhovnog suda i vrhovnog državnog tužioca, razmatrao pregovore u oblasti vladavine prava.

U raspravi su sumirani ostvareni rezultati u toj oblasti i razmotrene dalje obaveze u radu sudstva i tužilaštva, kao i aktivnosti koje se sprovode u oblasti antikorupcije, temeljnih prava i ispunjavanja obaveza iz Akcionog plana za 24. poglavlje.

“Ocijenjeno je da se pregovori odvijaju planiranom dinamikom, uz fokus na kvalitet reformi koji je preduslov dostizanja evropskog kvaliteta života", kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, istaknuto je da je Crna Gora postavila čvrste temelje za sljedeću, zahtjevniju fazu u kojoj se očekuju mjerljivi rezultati.

Članovi Kolegijuma su, uz učešće ministara finansija, poljoprivrede i ruralnog razvoja, održivog razvoja i turizma i direktorice Zavoda za statistiku, razmotrili reforme u najzahtjevnijim poglavljima - 8. Konkurencija, 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12. Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 27. Životna sredina.

Kako se navodi, predstavljene su tekuće i planirane aktivnosti u zakonodavnom i institucionalnom dijelu, uz konstataciju da se preduzimaju svi napori na ispunjavanju uslova za otvaranje ovih poglavlja u narednom periodu.

„Na sjednici je izraženo zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, uz ocjenu da će realizacija zacrtanih strateških planova doprinijeti ubrzanju ekonomskog rasta i ukupnom razvoju države“, zaključili su iz Vlade.

Bonus video: