Stankoviću nisu važne preporuke premijera

“Kao VDT moram da konstatujem da Tužilaštvo ne čeka pozive za reakciju, već nastoji da samoinicijativno djeluje, što se desilo i u ovom slučaju. Još u februaru je nadležno tužilaštvo utvrdilo da na snimcima, koji su nam dostavljeni, nema osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, pa samim tim tužilaštvo nije utvrđivalo identitet osobe sa snimka"
18 komentar(a)
Ivica Stanković, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ivica Stanković, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.05.2015. 06:04h

Za tužilaštvo je slučaj sramne kampanje “Informera” protiv direktorice MANS-a Vanje Ćalović završen i ono neće otvarati nove istrage tim povodom. To znači, kako je “Vijestima” saopštio vrhovni tužilac Ivica Stanković, da nijesu prihvatili predlog premijera Mila Đukanovića da nalože vještačenje kako bi se utvrdilo da li je na pornografskom snimku Ćalović.

Tužilaštvo nije prihvatilo ni preporuku Parlamentarnog odbora za stabilizaciiju i pridruživanje (POSP) da istraže negativnu i kampanju tabloida.

Đukanović je nedavno optužio direktoricu MANS-a da je ona na spornim snimcima kompromitujućeg sadržaja, koji je prošle godine objavio tabloid Informer, a čije objavljivanje je izazvalo široku javnu osudu domaće i međunarodne javnosti.

"Ja ne mislim da treba da promovišemo kao uzor nešto što je prije izraz bolesti. Dva puta je POSP prozvao državnog tužioca da objasni o čemu se radi i postoji samo jedan potez koji tužilac treba da uradi, a to je da snimak proslijedi forenzičkom centru izvan Crne Gore i provjeri o kome je riječ na snimku", sugerisao je Đukanović.

POSP je u Deklaraciji osudio napade lista na aktiviste civilnog drštva i pozvao VDT da ispita konkretni slučaj negativne kampanje prema aktivistkinji nevladinog sektora. Na pitanje da li će potvrditi očekivanje premijera da nalože provjeru autentičnosti snimka i da li su eventualno postupili nakon sugestija POSP-a, iz Tužilaštva je odgovoreno da “uvažavaju inicijative koje dolaze od strane premijera, ali i sa drugih adresa”.

“Kao VDT moram da konstatujem da Tužilaštvo ne čeka pozive za reakciju, već nastoji da samoinicijativno djeluje, što se desilo i u ovom slučaju. Još u februaru je nadležno tužilaštvo utvrdilo da na snimcima, koji su nam dostavljeni, nema osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, pa samim tim tužilaštvo nije utvrđivalo identitet osobe sa snimka,” navodi se u odgovoru Stankovića.

Takva mogućnost postoji u građanskoj parnici da je Ćalović pokrenula postupak, objašnjeno je nezvanično u VDT-u. Kada je riječ o preporukama POSP-a, dodaje se, VDT je saopštio da se one različito tumače.

“Ne ulazeći u zonu utvrđivanja preciznosti tumačenja, napominjem da je nadležno tužilaštvo u ovom slučaju i bez preporuka POSP-a do sada uradilo sve u okviru mogućnosti, u skladu sa zakonom", naveo je Stanković u odgovoru. Ćalović ranije je objavila da je snimak na internet postavio Vladimir Beba Popović, ali je Osnovni sud zbog toga osudio po njegovoj tužbi.

Bonus video: