DNP: Stvoriti uslove za kvalitetniji život građana sjevera

„Gotovo svi ekonomski pokazatelji govore da će se, ako se nešto hitno ne preduzme, trend masovnog iseljavanja iz Bijelog Polja nastaviti sa stopom rasta i u narednom periodu“, upozorila je Kljajević
69 pregleda 1 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Screenshot (YouTube)
Bijelo Polje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.05.2015. 13:18h

Demokratska narodna partija (DNP) traži od Vlade da hitno preduzme adekvatne ekonomske mjere za stvaranje preduslova za kvalitetniji život građana sjevera, koji su, kako se navodi, primorani da u potrazi za egzistencijom npuštaju porodična ognjišta.

Funkcionerka te stranke, Jelena Kljajević, koja je i odbornica Demokratskog fronta (DF) u bjelopljskom parlamentu, smatra da je aktuelno iseljavanje stanovništva iz Bijelog Polja finalni proizvod dvoipodecenijske vladavine Demokratske partije socijalista u tom gradu.

„Zaprepašćujući podaci o masovnom odlasku stanovništva u zemlje zapadne Evrope, najbolje govore koliko je aktuelna vlast vodila računa o egzistenciji svojih građana“, kaže se u saopštenju Kljajević.

Kako je navela, mladi, koji su ostali bez ikakve perspektive u svom gradu, primorani su da napuštaju svoje domove i idu kao azilanti u druge države, kako bi porodicama pokušali obezbijediti životne uslove dostojne čovjeka, koje, dodala je, nažalost, u svom gradu i državi nijesu bili u prilici da priušte sebi.

Prema riječima Kljajević, tužno je da građani Bijelog Polja i sjevera, pored svih, prije svega poljoprivrednih, turističkih, šumskih i hidroenergetskih potencijala moraju odlaziti na područja zapadne Evrope koja su izolovana od ostalih gradova i koja nemaju preduslove za organizovanje kvalitetnog života.

U cilju pronalaska rešenja klubovi odbornika DF-a, Socijalističke narodne partije i Bošnjačke stranke potpisali su i predali inicijativu za održavanje vanredne sjednice Skupštine Opštine Bijelo Polje na temu masovnog iseljavanja stanovniatva sa sjevera Crne Gore.

„Gotovo svi ekonomski pokazatelji govore da će se, ako se nešto hitno ne preduzme, trend masovnog iseljavanja iz Bijelog Polja nastaviti sa stopom rasta i u narednom periodu“, upozorila je Kljajević.

Taj trend, dodala je, posledica je sistematskog uništavanja privrede za koju je glavni krivac vladajuća garnitura.

„Pogrešnom ekonomskom i socijalnom politikom u cilju ličnog bogaćenja aktuelna vlast je bila kreator urušavanja životnog standarda stanovništva, koje se zato sada nalazi na samoj ivici socijalnog ambis“, navela je Kljajević.

Ona smatra da se mora krenuti sa investicijama u poljoprivredi i turizmu kako bi se kroz otvaranje novih radnih mjesta stvorili uslovi za život od sopstvenog rada i opstanak stavništva na ovom području.

„DNP traži od Vlade Crne Gore da pod hitno preduzme adekvatne ekonomske mjere za stvaranje predslova za kvalitetniji život građana sjevera naše države, koji su primorani da u potrazi za egzistencijom npuštaju porodična ognjišta“, poručila je Kljajević.

U suprotnom, kako je dodala, doći će do potpunog egzodusa žitelja ovog dijela države jer im kao jedina alternativa preostaje iseljenje.

Bonus video: