Šabović: Skupština dobila mjesto koje zaslužuje

Šabović je, komentarišući izjavu premijera, kazao da Đukanović vidi da ne ide onako kako on želi, kada parlament konačno dobija svoju ulogu koja mu zapravo pripada
7 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2015. 11:29h

Skupština Crne Gore konačno dobija ulogu koja joj zapravo pripada, ocijenio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović, navodeći da nikako nije saglasan sa ocjenom premijera Mila Đukanović o približavanju modelu parlamentarne diktature.

Premijer je nedavno podsjetio da je u Crnoj Gori Ustavom projektovana ravnoteža svih grana vlasti, navodeći da, na žalost, takve prakse nema u posljednje dvije godine.

“Posljednje dvije godine se pokušava uspostaviti dominacija parlamenta i na taj se način eliminiše jedno od fundamentalnih načela politike u svim demokratskim zajednicama, a to je da je parlamentarna većina politička osnova funcionisanja Vlade”, kazao je Đukanović.

Šabović je, komentarišući izjavu premijera, kazao da Đukanović vidi da ne ide onako kako on želi, kada parlament konačno dobija svoju ulogu koja mu zapravo pripada.

"Jer za sada smo naučili da Skupština bude samo mjesto gdje dolaze zakoni iz Vlade i mi kao na času fizičke kulture podižemo ruke-odruči i priruči. Nama je mnogo stalo da ti zakoni budu dobri i da traju, važe i implementiraju se", rekao je on agenciji MINA.

Šabović, koji je i predsjednik Zakonodavnog odbora, kazao je da su poslanici tu zbog građana, "nas biraju građani a mi biramo Vladu".

"Neko je zaboravio ili namjerno pobrkao raspored tih radnji, tako da svako ko misli da parlament preuzima višu ulogu nego što mu pripada, griješi", smatra on.

Šabović je podsjetio da se sve tri grane vlasti moraju uvažavati, prožimati i poštovati ako se želi postići efikasnost.

On je dodao da apspolutno ne dijeli ocjene da je došlo da parlamentarne diktature, naprotiv.

Komentarišući ocjene da se ovakvim funkcionisanjem koalicije SDP-DPS tokom posljednje dvije godine proizvela nedovoljna efikasnost i nefunkcionalnost političkog sistema u cjelini, Šabović je kazao da je tačno da koalicija možda predugo traje.

"Ne mogu odnosi unutar koalicije biti isti na početku i na kraju. Mi smo te davne 1997. godine bili zaista partner, htjeli smo da to budemo. Smatram da smo mi itekako promijenili Crnu Goru ali i DPS u njoj, jer u onim istorijskim trenucima SDP je bio na pravoj strani istorije", dodao je on.

Šabović je rekao da nije siguran da se to može reći za neke stranke, koje sada sebi "slavodobitno" žele da pripišu te poene iz prošlosti.

»Ili da budem realniji- trebali smo jedni drugima. Mi bolji, oni veći. Sada, mi smo od partnera očigledno postali alternativa. I ne samo u državi nego i vani. Ta spoznaja izgleda nekom smeta«, naveo je on.

Šabović je rekao da nikada ne bi volio da jedna partija dobija izbore sama, pa bila to i SDP.

On smatra da je kada se prave koalicije najlošija kombinacija imati samo dvoje, »jer onda je neko veći a neko manji, neko jači, neko slabiji«.

"Zato je prava koalicija troje i dalje, jer to je garancija da će se dogovarati, a kad se dogovara to je samo na korist građana, a nikao na njegovu štetu", zaključio je on.

Bonus video: