Trilaterala pravi ogranak u Crnoj Gori

Bivši direktor Željeznice Crne Gore Blažo Šaban je "Vijestima" potrvrio da se radi na osnivanju EWB Crne Gore. Upitan šta time Crna Gora dobija, on je rekao da će dobiti "grupu profesionalaca koja će se baviti promocijom svojih stavova koji mogu biti od koristi društvu i pojedincima Crnoj Gori".
1111 pregleda 22 komentar(a)
Blažo Šabsn
Blažo Šabsn
Ažurirano: 17.05.2015. 08:43h

Član Savjetodavnog odbora "Ist Vest Bridža" je i bivši direktor Željeznice Crne Gore Blažo Šaban, za kojega se na zvaničnom sajtu navodi da treba da uspostavi EWB u Crnoj Gori.

Šaban je "Vijestima" potrvrio da se radi na osnivanje EWB Crne Gore. Upitan šta time Crna Gora dobija, on je rekao da će dobiti "grupu profesionalaca koja će se baviti promocijom svojih stavova koji mogu biti od koristi društvu i pojedincima Crnoj Gori".

"I naravno na svoj način i kroz svoje kontakte raditi na učvršćivanju političkih, kulturnih i drugih veza izneđu Crne Gore i svijeta. I nadam se da će kroz ove aktivnosti i Crna Gora dobiti svoje predstavnike u Trilaterali što treba shvatiti kao dodatni pozitivan impuls za Crnu Goru prema moćnim ljudima iz svijeta politike, diplomatije, nauke i posebno najačim investitorima", rekao je Šaban.

Po njegovom objašnjenju EWB je nezavisno naučno i istraživačko udruženje sastavljeno od profesionalaca iz različitih struka čiji je cilj da kroz komunikaciju sa određenim institucijama i istraživačkim organizacijama u regionu i širom svijeta iznosi svoje stavove koji mogu biti od koristi za razvoj društva i svojih država. Šaban je kazao da EWB ima zadatak da kroz svoje profesionalne i zajedničke aktivnosti pomogne svojim državama u oblikovanju i primjeni reformi koje su potrebne za trasiranje puteva svojih zemalja ka članstvu u Evropskoj uniji. “EWB svojim djelovanjem, i što je veoma značajno putem svojih članova u Trilateralnoj komisiji, radi na učvršćivanju političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih veza između zemalja jugoistočne Evrope i svijeta”, rekao je Šaban.

On je trenutno direktor kompanije "Vajerles Montenegro", kompanije koja je osnovana na bazi privatno-javnog partnerstva Vlade Crne Gore i austrijske kompanije "EOSS GmbH Innovations".

"Osnovni cilj ovog partnerstva je implementacija digitalnog radio sistema TETRA standarda na teritoriji cijele Crne Gore i pružanje usluge bežičnog besplatnog interneta u svim opštinama za potrebe građana Crne Gore, kao i u svrhu davanja dodatnih usluga turistima koji borave u Crnu Goru", navodi se na sajtu kompanije na čijem je čelu Šaban.

Lobista srpskog ogranka Trilaterale

Sestra premijera Mila Đukanovića, Ana Đukanović, članica je srpskog ogranka Trilateralne komisije, udruženja koje je poznata i kao svjetska vlada u sjenci.

Advokatica Ana Đukanović jedna je od devet članova tog ogranka, a pored nje članovi su i vlasnik "Pinka" Željko Mitrović, biznismen Tahir Hasanović, novinar Jovan Kovačić koji je predsjednik srpskog ogranka, srpski biznismen Miodrag Kostić, savjetnik predsjednika Makedonije Zoran Ilijevski.

Članovi su i sekretar u srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić i bankar iz Srbije Slavko Carić.

Trilateru su, kako se može naći po medijima, osnovali 1973. američki biznismen Dejvid Rokfeler i nekadašnji savjetnik predsjednika SAD Džimija Kartera, Zbignjev Bžežinski, zarad uspostavljanja bliskih odnosa Evrope, SAD i Japana. Trilaterala okuplja političare, bankare i biznismene iz cijele Evrope, član se može postati samo pozivom, a zbog njihovih pozicija u društvima svojih zemalja i uticaja na ključne dođaje na svjetskoj sceni mnogi je nazivaju vladom u sjenci. Crna Gora nije zvanično članica ove organizacije.

Sa Trilteralom je povezana organizacija "Ist Vest Bridž" (EWB) - “Most Istok- Zapad” na čijem je čelu Kovačić, koja je zapravo lobističko udruženje, za čije je osnivanje inicijativa pokrenuta iz Srbije, a u čijem se Savjetodavnom odboru nalazi Đukanovićeva.

Na sajtu te organizacije navodi se da je Savjetodavni odbor radno tijelo koje je sačinjeno od "eksperata sa besprekornom reputacijom" iz različitih oblasti.

U tom radnom tijelu pored premijerove sestre nalaze se i bivši ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Goran Svilanović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je zamrzla svoje članstvo jer je na javnoj funkciji, bivši gurverner centralne banke Hrvatske Marko Škreb, nekadašnji generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov. Član tog odbora je i Željko Mitrović.

Misija ove organizacije, kako se navodi na njihovom sajtu, je da kroz blisku saradnju sa regionalnim i vladinim institucijama nađu smjernice za održivi individualni, društveni i državni razvoj. U upravnom odboru "Ist Vest Bridža" su potpredsjednik Srpske akademije nauka Ljubiša Rakić, član predsjedničkog savjeta Ruske Federacije Sergej Karaganov, bivši predsjednik Bugarske Petar Stojanov. Član ovog odbora je i savjetnik u multinacionalnoj bankarskoj kompaniji "Goldamn Saks" Vladimir Dluhi.

Članovi EWB-a su i srpski novinar i analitičar Boško Jakšić i sestra potpredsjednice Vlade Srbije Kori Udovički, Lidija. Đukanović juče nije odgovorila na pozive, poruke i mejlove "Vijesti".

Vučić ih dočekao, susreli se sa Alijevim, Pauelom, Karzaijem...

Evrospka grupa Trilatere u novembru 2014. sastala se u hotelu “Crowne Plaza”, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, a goste je pozdravio premijer Srbije Aleksandar Vučić. Članovi srpskog ogranka često se sastaju sa trenutnim i bivšim svjetskim liderima, pa se na njiihovoj zvaničnoj stranici mogu naći fotografije sa susreta sa predsjednikom Azerbejdžana Hajdarom Alijevim, bivšim predsjednikom Avganistana Hamitom Karzaijem, bivšim državnim sekretarom SAD Kolinom Pauelom.

Bonus video: