Šef diplomatije Kanade: Prijem Crne Gore prvi potez NATO-a

Nikolson je naveo da su ministri vanjskih poslova članica alijanse potvrdili želju za dalje širenje, što bi značilo da će pozive za članstvo dobiti Crna Gora i Gruzija
29 komentar(a)
Rob Nikolson
Rob Nikolson
Ažurirano: 16.05.2015. 11:35h

Kanadski ministar spoljnjih poslova Rob Nikolson očekuje da će prvi sljedeći potez NATO-a biti prijem Crne Gore u članstvo.

Nikolson je to rekao nakon sastanka šefova diplomatija članica NATO-a i razgovora sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem u Antaliji. Ministarski sastanak na kojem je bio i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, završen je prije dva dana.

Nikolson je, kako prenosi kanadski portal “Global Njuz” rekao da su ministri vanjskih poslova članica NATO-a potvrdili želju da se alijansa proširi sa sadašnjih 28 članica, što bi značilo da će se u članstvo prihvatiti Crna Gora i Gruzija.

Kanadski portal piše da je Nikolson razgovarao sa Kerijem nakon njegovog sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi dva dana prije sastanka šefova diplomatije članica NATO-a u Turskoj.

“Očekujem da će prvi sljedeći potez alijanse biti primanje Crne Gore” rekao je Nikolson za “Global Njuz”. Nikolson je rekao da je sastanak Kerija i Putina “početak nekog napretka”.

Uprkos odluci sa prošlogodišnjeg samita u Velsu da se sa Crnom Gorom nastavi intenzivirani dijalog kako bi se odluka donijela do kraja 2015, predsjednik Francuske Fransoa Oland poručio je da alijansa ne treba da se širi i da sve zahtjeve za članstvo treba odbiti.

Specijalizovani portal “Politiko” objavio je da je Oland u Minsku, tokom pregovora sa predsjedniko Vladimirom Putinom o prekidu vatre u Ukrajini, ruskom predsjedniku kazao da se NATO neće dalje širiti, a da je sličnog mišljenja i vrh Njemačke u kojoj smatraju da će širenje pogoršati odnose sa Rusijom.

Taj portal pisao je da administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baraka Obame još uvijek nije “otkrila karte”, kada je rječ o oinici Crnoj Gori, dok Turska daje snažnu podršku.

Bonus video: