SDP i opozcija diktirale tempo, DPS protiv

Dok tabori Krivokapića i Brajovića uveliko biju bitku za svaki glas, predsjednici petnjičkog, plavskog, bjelopoljskog i kolašinskog odbora Almir Rebronja, Džavid Šabović, Tufk Bojadžić i Željka Vuksanović javno su objelodanili da podržavaju Krivkapića
0 komentar(a)
Skupština, DPS, Foto: Boris Pejović
Skupština, DPS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.05.2015. 09:03h

Skupština je juče glasovima opozicije i Socijaldemokratske partije proširila dnevni red pete sjednice proljećnjog zasjedanja sa pet tačaka koje su predložili predstavnici opozicije.

U dnevni red su uvršteni predlozi poslanika Socijalističke narodne partije Srđana Milića i Snežane Jonice o izmjeni Zakona o strancima i Zakona o visokom obrazovanju, te Aleksandra Damjanovića o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojim se majkama sa troje i više djece dodjeljuje doživotna mjesečna naknada, a koji ranije nije usvojen zbog odsustva sedam poslanika opozicije.

U dnevni red je uvršten i predlog nezavisnog poslanika Nevena Gošovića o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Poslanici opozicije i SDP-a podržali su i predlog poslanice Demokratskog fronta (DF) Branke Bošnjak o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim bi se osobama koje su služile vojsku dodavale na staž godine koje su proveli u vojsci. Ovo se može tumačiti kao odgovor poslanika SDP-a na kritike premijera Mila Đukanovića i optužbe da je na snazi parlamentarna diktatura.

Potpredsjednik Skupštine iz redova DPS-a Milutin Simović, nakon što su u dnevni red uvrštene ove tačke tražio je pauzu, da ne bi, kako je naveo, bilo glasanja u odsustvu nekih poslanika vladajuće partije, ili, kako je naveo, da ne bude "prevarnog glasanja". Damjanović mu je na to odgovorio da je "prevarno glasanje" bilo kada njegov predlog o naknadama za majke troje i više djece nije dobio podršku zbog odsustva opozicionih poslanika, i da su tada poslanici DPS-a "potrčali da glasaju protiv".

Bonus video: