Nakon premijerovih uvreda: Ambasada SAD podržala Ćalović

Đukanović je na Televiziji Atlas saopštio da je Ćalović nemoralna osoba a ne heroina, kakvom je proglašavaju
49 komentar(a)
Margaret En Uehara (Novine)
Margaret En Uehara (Novine)
Ažurirano: 14.05.2015. 05:43h

Ambasada SAD u Podgorici javno je, nakon prozivke premijera Mila Đukanovića, podržala direktoricu MANS-a Vanju Ćalović, navodeći da je jedan od osnovnih principa demokratije poštovanje ljudskih prava.

Đukanović je na Televiziji Atlas saopštio da je Ćalović nemoralna osoba a ne heroina, kakvom je proglašavaju.

On je rekao da zna da je na snimku koji je ranije objavljen kao dio prljave kampanje "Informera" ona, što je Ćalović razumjela kao početak nove faze brutalne kampanje.

"Fundamentalni principi demokratije podrazumijevaju zaštitu ljudskih prava, slobodu izražavanja i poštovanje uloge civilnog društva. Ambasada SAD je dodijelila nagradu “Hrabra žena” Vanji Ćalović jer su ona i njen NVO MANS više od decenije neustrašivo pokretali značajna pitanja korupcije, nepotizma i veza sa organizovanim kriminalom," saopšteno je “Vijestima” na pitanje da li ambasada SAD smatra da je premijerov istup primjeren njegovoj funkciji i da li bi mogao izazvati negativne reakcije po aktivistkinju NVO.

Potpredsjednica URA Božena Jelušić saopštila je juče da je kampanja protiv Ćalović ponizila i postidjela svakog časnog građanina.

"Vodeći računa o realnom, ali i o simboličkom potencijalu svog položaja, premijer je na svaki način morao izbjeći presuđivanje o navodnoj Ćalovićkinoj krivici. Pozivanje da se po svaku cijenu istraži baš ovaj montirani slučaj, a ne mnogi primjeri nečasne tranzicije i korupcije na visokom nivou, dezavuisao je premijersku objektivnost i političku razboritost koja podrazumijeva da se tabloidnim konstrukcijama, ne smije dozvoliti da prljaju javni diskurs zemlje i ponižavaju njene građane, građanke i rukovodstvo", zaključila je Jelušić.

Privatnost, ne javni interes

HRA je poručila da je insistiranje premijera na dokazivanju autentičnosti pornografskog sadržaja koji nije od opšteg javnog interesa, suprotno obavezi zaštite prava na privatnost koju Crna Gora ima na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Poziv na otvoreni razgovor o najintimnijim aspektima privatnosti javnih ličnosti protivan je ljudskom pravu na privatnost i nije zaštićen slobodom izražavanja. Ovakve izjave mogu da ohrabre dalja podmetanja najniže prirode svim kritičarima vlasti, što je neprimjereno demokratskom društvu", navela je HRA apelujući da se politička i svaka druga javna debata vrati u okvire pristojnosti.

Bonus video: