Lukšić: CG spremna da nastavi angažovanje u Avganistanu

Lukšić je pozdravio proces političke tranzicije i nastavak daljih reformi u Avganistanu
53 pregleda 1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2015. 18:31h

Crna Gora je spremna da nastavi da doprinosi zajedničkim naporima u Avganistanu, kako u nacionalnom svojstvu, tako i putem regionalnog angažmana u okviru Američko-jadranske povelje, poručio je minista vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić. Lukšić je danas učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sa operativnim partnerima koji učestvuju u Misiji Odlučna podrška i potencijalnim operativnim partnerima, kojim je predsjedavao generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), na sastanku su pozdravljeni uspješan prelaz NATO misije ISAF na neborbenu trening misiju Odlučna podrška, kao i dalji koraci za preuzimanje pune odgovornosti avganistanskih odbrambenih i bezbjednosnih snaga (ANDSF) za bezbjednost te države. "Ocijenjeno je da je dalje prisustvo saveznika i partnera, kako bi pomogli bržoj demokratskoj tranziciji, od velikog značaja za budućnost Avganistana", kaže se u saopštenju. Učesnici sastanka su, kako se navodi, ponovili spremnost za obezbjeđivanje finansijskih kontribucija za jačanje ANDSF za period od 2015. do 2017. godine. Lukšić je pozdravio proces političke tranzicije i nastavak daljih reformi u Avganistanu, istakavši da se čak i sa postojećim izazovima, proces institucionalnih promjena nastavlja u pozitivnom smjeru. "On je informisao da je drugi kontigent crnogorskih vojnika raspoređen u Regionalnoj komandi Sjever pod komandom Njemačke, i da je Crna Gora spremna da nastavi da doprinosi zajedničkim naporima u Avganistanu, kako u nacionalnom svojstvu, tako i putem regionalnog angažmana u okviru Američko-jadranske povelje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Lukšić "izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti svoj angažman u Avganistanu kao buduća članica NATO". Prije početka sastanka, Lukšić je održao predavanje na Atlantskom Samitu za mlade na kojem je učestvovalo četrdeset delegata iz preko trideset zemalja NATO i Partnerstva za mir, kojim je predsjedavao generalni sekretar Asocijacije Atlantskog saveza (ATA) Džejson Vajsman. Lukšić je, kako se navodi u saopštenju, informisao o reformama u ključnim oblastima evroatlantske integracije Crne Gore, kao i o očekivanjima od decembarskog sastanka ministara vanjskih poslova NATO, naglasivši da Alijansa ne može napraviti grešku ukoliko joj do kraja godine uputi poziv za članstvo.

Puna podrška Estonije politici otvorenih vrata NATO i proširenju Alijanse

Crna Gora je u potpunosti posvećena ispunjavanju preduslova za članstvo u NATO, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Lukšić se na marginama sastanka u Antaliji sastao sa koleginicom iz Estonije, Kejt Pentus Rosimanus, sa kojom je razgovarao o procesu integracije Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) i NATO.

“Ministar je naglasio da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju neophodnih preduslova za članstvo u NATO, i da u skladu sa tim sa optimizmom očekuje ministarski odluku u decembru ove godine”, kaže se u saopštenju.

Pentus-Rosimanus je, kako se navodi, istakla punu podršku Estonije politici otvorenih vrata NATO i proširenju Alijanse, i u tom smislu, ambicijama Crne Gore za dobijanje poziva za članstvo.

Mitov: Odluka Alijanse u decembru biće pozitivna za Crnu Goru

Lukšić se u Antaliji sastao i sa ministrom vanjskih poslova Bugarske, Danijelom Mitovim, sa kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i o procesima evropske i evroatlantske integracije.

“Mitov je ponovio punu podršku Bugarske integraciji Crne Gore u NATO i EU i istakao uvjerenje da će odluka Alijanse u decembru biti pozitivna za Crnu Goru”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku sa ministarkom vanjskih poslova Gruzije, Tamarom Beručašvili, istaknuta zajednička spremnost za jačanje bilateralne saradnje i razmjene iskustva u procesu integracija.

“Beručašvili je najavila učešće na 2BS konferenciji početkom juna u Budvi, što će biti prilika i za bilateralnu posjetu Crnoj Gori. Na sastanku je takođe dogovoreno skoro potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između dva ministarstva”, kaže se u saopštenju.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Holandije, Bertom Kundersom, Lukšić je ponovio posvećenost Crne Gore članstvu u NATO kao i nastavku daljih reformi u četiri ključne oblasti.

Kako su naveli iz Ministarstva, on je informisao sagovornika o napretku Crne Gore u pregovorima sa EU, sa akcentom na poglavlja 23 i 24, imajući u vidu da Holandija početkom naredne godine predsjedava Unijom.

“Kunders je istakao spremnost Holandije da pomogne Crnoj Gori u procesu evroatlantske integracije, i izrazio spremnost da posjeti Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Viktorijom Nuland, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim reformama u Crnoj Gori, posebno u oblasti evroatlantskih integracija.

“Minstar je detaljno informisao o aktivnostima koje Crna Gora preduzima u četiri ključne oblasti, kao i o planovima za naredne mjeseca prije donošenja odluke o pozivu Crne Gore u NATO u decembru. U tom kontekstu, Nuland je najavila spremnost da u susret decembarskom sastanku posjeti Crnu Goru”, zaključuje se u saopštenju

Bonus video: