Džaferović o Sutorini: Pravni razlozi nijesu na strani BiH

Poslanik iz SDP Denis Bećirović pokrenuo je krajem prošle godine Rezoluciju o vraćanju Sutorine Bosni i Hercegovini, tražeći od Parlamenta BiH da ocijeni štetnim i neprihvatljivim predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore
1 komentar(a)
Sutorina (novina)
Sutorina (novina)
Ažurirano: 13.05.2015. 14:49h

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas razmatra Predlog rezolucije o Sutorini kojim se, između ostalog, predlaže da taj dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Predlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji je utvrdio Savjet ministara BiH.

Prema utvrđenom Predlogu ugovora koji je usvojio Savjet ministara BiH u novembru 2014. godine, Sutorina bi trebalo da ostate u sastavu Crne Gore.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je novinarima prije rasprave da neće podržati Predlog rezolucije o Sutorini čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović (SDP).

"Kada je Sutorina u pitanju, istorijski razlozi su na strani BiH, ali pravni razlozi, na žalost nijesu na strani BiH. Zbog toga danas neću podržati rezoluciju", kazao je Džaferović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma skupštine BiH nije podržala Predlog rezolucije o Sutorini koju je u parlamentrnu proceduru uputio poslanik Bećirović.

Poslanik iz SDP Denis Bećirović pokrenuo je krajem prošle godine Rezoluciju o vraćanju Sutorine Bosni i Hercegovini, tražeći od Parlamenta BiH da ocijeni štetnim i neprihvatljivim predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Sutorina je prostor od 83.700 kvadratnih metara, a obuhvata sedam naseljenih mjesta - Njivice, Kruševice, Prijevor, Ščepoševiće, Solila, Vrbanje i Sitnica - gdje trenutno živi oko 1.600 građana.

Bonus video: