Mustafić: Na Balkanu su još uvijek živi ekstremizmi i velikodržavni projketi

On je ocijenio da je proces ulaska u NATO komplementaran sa evropskim integracijama, jer, kako je pojasnio, približiti se Evropskoj uniji (EU) znači i usaglašavanje sa standardima NATO-a
9 komentar(a)
Panel diskusija o NATO integracijama Crne Gore, Foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine
Panel diskusija o NATO integracijama Crne Gore, Foto: Kabinet potpredsjednika Skupštine
Ažurirano: 12.05.2015. 18:41h

Sigurnost i bezbjednost nemaju cijenu, poručeno je sa panel diskusije o NATO integracijama Crne Gore, koja je održana u Rožajama.

Na panelu su učestvovali potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafć i ambasadori Turske i Mađarske, Mehmet Nijazi Tanilir i Kristijan Poša.

Kako je saopšteno iz Mustafićevog kabineta, on je ocijenio da je dobijanje pozivnice za ulazak u NATO tokom ove godine izvjesno, ukoliko Crna Gora napravi mjerljivije rezultate u oblastima jačanja vladavine prava, reformi sektora bezbjednosti i odbrane, i jačanja podrške javnosti za članstvo u narednim mjesecima.

“I, naravno, ukoliko geopolitičke oklnosti ne budu narušile dosadašnji koncept podrške procesu proširenja. Međutim, i ukoliko bi se desilo da pozivnica ne bude uručena do kraja ove godine, smatramo da to ni u kom slučaju ne smije značiti ni zaokretanje, niti odustajanje od ovog cilja”, kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, najveću odgovornost za dostizanje tih rezultata imaju nadležne institucije koje su i do sada vodile taj proces, prvenstveno Vlada, a onda i sve ostale, uključujujući i parlament i političke partije.

Mustafić je kazao da treba dobro sagledati nedostatke dosadašnje strategije i njenog sprovođenja, raditi na njihovom otklanjanju i odlučnije se posvetiti ispunjavanju obaveza.

On je ocijenio da je proces ulaska u NATO komplementaran sa evropskim integracijama, jer, kako je pojasnio, približiti se Evropskoj uniji (EU) znači i usaglašavanje sa standardima NATO-a.

“To su integracije u dvije alijanse koje imaju mnoge zajedničke vrijednosti, to je put koji su prošle sve države regiona koje su u novijem vremenu postale članicama EU. Za svaku od njih, bez izuzetka, NATO je bio kapija koju su morale proći prije ulaska u Uniju”, kazao je Mustafić.

On je rekao da, bilo da je riječ o ukrajinskoj krizi ili najnovijim sukobima na Bliskom istoku, gotovo tektonski poremećaji u bezbjednosti upozoravaju koliko se brzo, naizgled stabilno područje može pretvoriti u nestabilno.

“Takođe, upravo to iskustvo, ali i sama slika Balkana danas, gdje su ekstremizmi i velikodržavni projketi još živi, upravo nas upozorava da Crna Gora, kao mala država, treba biti dio nekih većih bezbjednosnih integrativnih procesa, gdje njena sigurnost postaje dio ukupne strategije tog saveza”, smatra Mustafić.

On je rekao da opredjeljenje za NATO integracije, koje treba da bude potvrdjeno u parlamentu, nakon dobijanja pozivnice, kroz demokratski iskaz izabranih predstavnika građana, ima podršku u sredinama u kojima žive Bošnjaci i drugi manjinski narodi.

“Prvenstveno zato što svojoj državi želimo dobro, sigurnost i bezbjednost nemaju cijenu, želimo da naša djeca žive na ovim prosotrima, u zajedničkoj nam Crnoj Gori, sigurno, zajedno sa svojim komšijama drugih vjera i nacija, u bogatijem i zdravijem društvu i sa većom perspektivom nego što je to danas ili u nedavnoj prošlosti”, zaključio je Mustafić.

Bonus video: