Lekić: Đukanović još jednom ponizio Vujanovića

Lekić tvrdi da su stvari u Crnoj Gori iznutra ogoljene, građani vide dobro kako žive, osjećaju agoniju korumpirane i prezadužene zemlje, i zato Đukanović traži nove teme, novi lov u mutnom
67 pregleda 44 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2015. 16:50h

Tvrdnjom Đukanovića da nije on nego SUBNOR odlučio da Vujanović ne učestvuje na paradi u Moskvi, crnogorski premijer je ne samo nasmijao crnogorsku javnost već opet javno ponizio na izbornoj krađi promovisanog predsjednika Crne Gore, kazao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

"Ostajem pri stavu da je Đukanović pogriješio kada je zabranio Vujanoviću da se ne odazove pozivu Rusije na proslavu 70 godina pobjede nad fašizmom, pozivu koji je činio čast Crnoj Gori i njenoj istoriji. Povodom odnosa sa Rusijom mnogo bi bilo bolje za Crnu Goru sledeće: prvo, da je Đukanović ipak dozvolio Vujanoviću da ode u Moskvu na proslavu 9. maja kako je ovaj želio i to javno napisao domaćinima u Moskvi. Drugo, bilo bi bolje za ovu zemlju da Đukanović nije sa ruskim tajkunima ostvario problematične poslove u KAP-u prije stečajne i završne faze propasti tog velikog privrednog subjekta – u kojima je ukradeno 800 miliona, kako je javno ustvrdio predsjednik Skupštine Crne Gore i koalicioni partner Đukanovićevog DPS-a", istakao je predsjednik Demosa.

Lekić je dodao da kampanja za NATO integracije, koju kako tvrdi, dobrim dijelom vode pojedinci i grupe iz crnogorske vlasti pod sjenkom kriminala i korupcije, nije od prioritetnog značaja.

"Sigurno ne prioritetnija od konstituisanja pravne države i sistema demokratski kontrolisane vlasti - Đukanović, u svojstvu samozvanog davaoca svjedočanstava o ljubavi prema opljačkanoj domovini, u emisiji mi zamjera da nisam bio u Crnoj Gori "tokom referendumske kampanje", kaže Lekić.

On dodaje da ostaje nejasno na koji referendum Đukanović misli.

"Naime, Đukanović je organizovao u razmaku od 14 godina dva referenduma, a u oba je pod sumnjama prevara ubjeđivao crnogorske građane u dvije sasvim suprotne istorijske opcije. Inače nisam učestvovao u kampanji ni jednom ni drugom prilikom. U ovoj drugoj ne samo zbog radnog boravka u inostranstvu, u zemlju u kojoj je upravo Đukanović bio predmet pravnog procesuranja u materiji šverca i regionalnog mafijaškog udruživanja. Sve se to lako može putem internet dokumentovati. Na trajniju bruku Crne Gore Milo Đukanović je neskriveno nastojao da se iz skandala izvuče preko imuniteta, dakle preko Crne Gore do čijeg dostojanstva toliko drži. Navedenim razlozima za neučestvovanje u “referendumskoj kampanji” dodajem i nespremnost da učestvujem u formiranju privatne države u kojoj će Đukanović i njegova porodica, sa jakim indicijama da su van pravnog poretka, postati najbogatije osobe u zemlji, u kojoj se kradu i izbori, zbog čega, kao povodom afere Snimak, Evropska unija traži pravne i političke epiloge", kazao je Lekić.

Po njegovim riječima, stvari su u Crnoj Gori iznutra ogoljene, građani vide dobro kako žive, osjećaju agoniju korumpirane i prezadužene zemlje, i zato Đukanović traži nove teme, novi lov u mutnom.

"Ovoga puta na međunarodnom planu, bacajući sve karte na to da se Crna Gora što jače zatala sa recikliranom, novokomponovanom hladnoratovskom histerijom. Evo ima nas koji neće da u tome da učestvuju, koji neće da se bave ni antiruskom niti antiameričkom kampanjom, kako bi se zaboravila suština crnogorskih problema, a to su: nedostajuće reforme kojima bi se Crna Gora konstituisala kao pravna zemlja, ekonomski racionalna država sa neophodnom etničko – vrijednosnom kohezijom, sa demokratski izabranom vlašću koja bi bila demokratski kontrolisana", tvrdi Lekić.

On objašnjava da bi sa ovakvim reformama međunarodne integracije postale sasvim ozbiljna tema.

"Mislim da je jasno građanima ove zemlje ko je objektivna smetnja crnogorskim integracijama o kojima valjda treba na kraju da odlučuju isti građani ove zemlje. Svakako da je smetnja svim daljim civilizovanim integracijama Crne Gore i javno neodgovrna, preciznije, vulgarno nevaspitana, osiona sinoćna izjava Mila Đukanovića u istoj emisiji o djevojci, prvakinji borbe protiv korupcije i kriminala u crnogorskom društvu. Smatram da će se, zbog ove skandalozne izjave, i međunarodni predstavnici ma koga oni predstavljali, koji nastave komuniciraju sa crnogorskim premijerom, naći u teškoćama, pa i pred ispitom kredibiliteta u crnogorskoj demokratskoj javnosti i svojim sredinama u kojima se zna o čemu je riječ", zaključio je Lekić

Bonus video: