Konjević: SDP će ostati jedinstven i nakon Kongresa

"Imamo više kandidata što je demokratski iskorak, ne samo u SDP-u nego je pokazatelj i za sve druge partije da, kroz unutrašnju demokratsku proceduru prolaska kroz takva iskustva koja će biti imanentna i za sve druge partije u narednom periodu"
21 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2015. 19:01h

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Socijaldemokratke partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je prirodno da između te partije i Demokratske partije socijalista (DPS) postoje razlike, ali da među njima i dalje "postoji ozbiljna saglasnost oko ključnih strateških interesa za državu".

Konjević je to rekao upitan da prokomentariše izjavu premijera Mila Đukanovića da DPS "trpi" SDP zbog dobijanja pozivnice za članstvo u NATO.

"U koaliciji su uvijek dinamični odnosi, ova koalicija traje dugo i ona je u ovih 15-ak ili više godina ostvarila više značajnih ciljeva za Crnu Goru i njene građane. U tom petnaestogodišnjem periodu imala je više ili manje saglasje oko određenih pitanja. Ja i dalje držim da postoji ozbiljna saglasnost oko ključnih strateških interesa za državu i za same te dvije vladajuće partije. Naravno, prirodno je da postoje razlike, i važno je o tim razlikama razgovarati i komunicirati na jedan otvoren način, jer se oko svega ne može slagati”, kazao je on.

Konjević je rekao da su razlike između te dvije partije u proteklih nekoliko godina dominantno bile izražene u dijelu "određenih ekonomskih stvari".

"SDP je u tom dijelu imala značajne primjedbe vezano za postupke koji su vezani za Kombinat aluminijuma, Elektroprivredu... Iz tih stvari smo izlazili poštujući jedni druge u smislu razmišljanja koje smo imali na te teme. Nekad je bio DPS u pravu, nekad smo mi u pravu, ali važno je da o tome razgovaramo i da znamo šta je državni cilj", kazao je Konjević, ocjenjujući da su partijski ciljevi i razmomoilaženja ispod državnog cilja.

"Pred nama su dva vrlo značajna cilja, a to je dobijanje pozivnice za članstvo u NATO i to je strateško opredeljenje, ne samo SDP-a i DPS-a, nego i drugih konstituenata vladajuće koalicije, a i nekih konstituenata u opoziciji kao što je Pozitivna Crna Gora, jednim dijelom čak i Pokret za promjene", rekao je Konjević.

Dodao je da je drugi važan cilj u 2015. da se "nastavi jasna dinamika evropskog puta ispunjavanjem privremenih mjerila".

Konjević je rekao da su te stvari vrlo povezane i da je vladavina prava važna za oba pitanja.

"Razlika će uvijek biti ko god bio konstituent vladajuće koalicije, razlike postoje i u opoziciji koja se bori da zamjeni vlast, tako da je prirodno da razlike postoje i u vladajućoj partiji”, rekao je on.

Upitan da prokomentariše predstojeći Kongres SDP-a i o tome da li smatra da ta partija može ostati jedinstvena bez obzira na to ko pobjedi, Konjević je kazao da je siguran da se partija neće podijeliti.

"Imamo više kandidata, mislim da je to jedan demokratski iskorak, ne samo u SDP-u nego je pokazatelj i za sve druge partije da, kroz unutrašnju demokratsku proceduru partija može da prođe takva iskustva koja će biti imanentna i za druge partije u narednom periodu", kazao je Konjević.

Komentarišući poslednja zbivanja u Makedoniji Konjević je rekao da ona pokazuju da "još uvijek imamo pojedine segmente društva koji žele da izazovu nestabilnost u regionu".

"Postoji određena vrsta bojazni da bilo kakav incident koji se dešava u državaam regiona može da ima svoju reperskusiju i na druge države, pa samim tim i na Crnu Goru koja je dio tog regionalnog sistema. Kod nas je u tom segmentu situacija stabilna, to je dominantna nadležnost Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali kroz komunikaciju Agencije, Policje, Biroa, Vijeća, prate se sva dešavanja i intenzivno se sarađuje sa svim nadležnim bezbjednosnim službama u regonu. Na žalost, nakon dešavanja u Francuskoj, to je postao, ozbiljan Evropski, da ne kažem širi problem", kazao je Konjević.

Dodao je da MUP ima vrlo intenzivnu regionalnu saradnju u dijelu zajedničke borbe protiv terorizma i da su upravo o borbi protiv terorizma razgovarali u Beču, Budvi i Beogradu.

Bonus video: