Rinkevičs: Crna Gora napredovala, ali ima još dosta posla

Kada je u pitanju NATO, kako je naveo, ukoliko se do decembra ostvari neophodni napredak, moglo bi da dođe do razgovora o pristupanju
1 komentar(a)
Edgars Rinkevičs, Foto: Vlada Crne Gore
Edgars Rinkevičs, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.05.2015. 16:12h

Crna Gora napredovala je u procesu reformi, i u odnosu na region prednjači po pitanju proširenja, ocijenio je ministar vanjskih poslova Letonije, Edgars Rinkevičs.

On se danas sastao sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

Rinkevičs je pohvalio napredak Crne Gore ali je kazao i da je pred njom još dosta posla.

On je naveo da se nada da će tokom letonskog predsjedavanja Crna Gora otvoriti još poglavlja.

„Čestitam na napretku Crne Gore u reformskom procesu koja prednjači u odnosu na region po pitanju proširenja i istovremeno je očigledno da ima još dosta posla da se odradi, ne samo u Crnoj Gori, već i u samoj Evropskoj uniji (EU)“, ocijenio je Rinkevičs.

On je na konferenciji za novinare kazao da se nada daljim crnogorskim reformama na polju pravosuđa, u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i u jačanju državne administracije.

Rinkevičs je ocijenio da su bilateralni odnosi Crne Gore i Letonije dobri i kazao da je ta država spremna da podrži i pomogne crnogorskoj Vladi u onim oblastima u kojima ona to bude smatrala neophodnim, u procesu primjenjivanja zajedničkog zakonodavstva EU.

Kada je u pitanju NATO, kako je naveo, ukoliko se do decembra ostvari neophodni napredak, moglo bi da dođe do razgovora o pristupanju.

Lukšić je ukazao na važnost posjete kolege za bilateralne odnose koja dolazi u trenutku kada je Letonija predsjedavajuća EU.

On je rekao da su na sastanku napravili presjek aktuelnog stanja evropskih integracija i razgovarali o pitanjima poput članstva Crne Gore u NATO i drugim oblicima bilateralne saradnje.

On je zahvalio Rinkevičsu na podršci Letonije u evroatlanskim integracijama i ukazao da je Crna Gora, tokom predsjedavanja Letonije EU, otvorila još dva poglavlja.

Lukšić je kazao da se nada da bi prije završetka letonskog predsjedavanja Crna Gora mogla nastaviti taj proces.

„Nije samo stvar u otvaranju poglavlja, već u implementaciji standarda, kvalitetnog zakonodavstva i to je najvažniji izazov koji nas očekuje u narednom periodu u oblasti vladavine prava, ali i u drugim oblastima u čemu nam iskustvo Letonije može pomoći“, poručio je Lukšić.

Bonus video: