Lukšić: Pozornost crnogorskih službi na višem nivou zbog Makedonije

Lukšić je kazao da su on i drugi predstavnici vlade razgovarali sa kolegama iz regiona i da su svi ozbiljno zabrinuti zbog situacije i žrtava u Makedoniji
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2015. 16:15h

Države regiona treba dodatno da osnaže saradnju, razmjenu informacija i obrate pažnju na bilo koju vrstu sumnjivih djelatnosti, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

Upitan da li je, s obzirom na terorističke napade u Makedoniji, Crna Gora preventivno reagovala i da li su njene bezbjednosne službe pripravne, Lukšić je kazao novinarima da je u subotu komunicirao sa kolegom iz Makedonije, Nikolom Poposkim i da mu je on prenio informacije o događajima u Kumanovu.

Prema riječima Lukšića, pozornost crnogorskih službi je ovih dana na višem nivou i komunikacija sa kolegama u regionu, kako po pitanju spoljne politike, tako i resorno.

Lukšić je kazao da su on i drugi predstavnici vlade razgovarali sa kolegama iz regiona i da su svi ozbiljno zabrinuti zbog situacije i žrtava u Makedoniji.

On je ocijenio da su aktivnosti Vlade Makedonije na suzbijanju terorizma doprinos i istovremeno i svjedočenje da se pitanje sigurnosti nikada ne može uzeti zdravo za gotovo.

„Iz tog razloga veoma je važno pojačati saradnju u regionu koja je dobila nove forme s obzirom na izazove s kojima se suočavamo, prije svega u regionu i Bliskom istoku“, zaključio je Lukšić.

Ministar vanjskih poslova Letonije, Edgars Rinkevičs, kazao je da žali zbog gubitka ljudskih života u Makedoniji i da je to neprihvatljivo.

„Očekujem da dobijem kompletne informacije, da se u potpunosti istraži situacija o tome šta se desilo u Makedoniji“, rekao je Rinkevičs, navodeći da se nadaju da će se situacija u toj državi stabilizovati.

Upitan o napretku istrage u aferi Depeša, Lukšić je kazao da je nedavno održana sjednica Biroa za koordinaciju rada raznih oblika obavještajnih službi i da je informisan da se na tom predmetu intezivno radi, sagledaju svi aspekti i pokušava nabaviti što više činjenica kako bi na bazi toga dalje mogli prosuđivati.

On je objasnio da, ako je nužno, treba pribjeći sistemskim mjerama kako bi preventivno djelovali, a ne samo ocijeniti u konkretnom slučaju šta se desilo.

„Ja želim u ovom trenutku da dam prednost onome što rade nadležne službe“, poručio je Lukšić.

Đukanović izrazio saučešće Gruevskom

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je saučešće predsjedniku Vlade Republike Makedonije Nikoli Gruevskom povodom pogibije jednog broja građana i pripadnika makedonskih snaga bezbjednosti u oružanim sukobima u okolini Kumanova.

"Crna Gora snažno podržava očuvanje mira i multietničkog sklada u vašoj zemlji, što je jedini put za normalizovanje situacije i pravi doprinos stabilnosti regiona", naglasio je Đukanović, uz izraze saučešća povodom pogibije građana i pripadnika policije, kao i najbolje želje za oporavak ranjenih.

Bonus video: